Мениджърите, които най-дълго време са водили един отбор

Вчера стана ясно, че мениджърът на Арсенал Арсен Венгер ще води отбора в продължение на поне още 2 години. Той завърши своя 21-ви сезон начело на “артилеристите” и по всичко личи, че е подгонил рекорда в Англия, който се държи от Сър Алекс Фъргюсън. Венгер е на чело на “топчиите” от почти 21 години, за този период той успя да спечели титлата 3 пъти и 7 пъти ФА къп. Венгер успя да изведе отбора и до финал в Шампионската лига през 2006г., но той бе загубен от Барселона.

Бившият мениджър на “червените дяволи” Сър Алекс Фъргюсън държи рекорда в английския футбол след 1960г. с 26 години и 8 месеца начело на един отбор. Но това не е най-дългият период на един мениджър начело на отбор.

В топ първенствата на Европа след 1960г. има един лидер, който е водил отбора си в продължение на 36 години. Това е Гай Ру, който води Оксер в периода от 1964 до 2000г. Сумарно той води френския отбор 41 години, след като има период, в който води отбора между 1961-ва и 1962-ра година и след това между 2001-ва и 2005-та година. През този период Ру успя да изведе отбора от ниските дивизии във френския футбол до регулярен участник във френския елит и шампионска титла през 1995г. За съжаление този отбор не успя да се справи в годините след напускането на Ру и отново е в Лига 2. Ру е бил треньор в Оксер на играчи като Ерик Кантона и Лоран Блан.

Втори в това подреждане е Сър Алекс Фъргюсън, който успя да спечели всичко на клубно ниво с отбора на Манчестър Юнайтед. Фъргюсън успя да изведе “червените дяволи” до рекордьор по титли във Висшата лига, а 2-та успеха в Шампионската лига го правят един от най-добрите мениджъри в Европа.

В топ 50 на най-дълго задържалите се треньори в един клуб има само 4 действащи мениджъри. Отново поясняваме, че става въпрос за топ първенствата на Европа с техните долни дивизии. Това са Арсен Венгер, Пол Тисдейл (Екзитър), Франк Шмид (Хайденхайм) и Торстен Либернехт (Айнтрахт Брауншвайг). 

%d блогъра харесват това: