Най-често допусканите грешки в тренировките на бегачите

Подготовката за състезание по лека атлетика е дълъг и сложен процес. Зад гърба на елитните спортисти стои екип от специалисти, който се грижи за правилното провеждане на тренировъчния план и планирането на формата им да е в пик по време на най-важните състезания. По време на този период тренировките се правят по изработен от треньорите план и постоянно се следи моментното ниво на лекоатлетите. При тези, които не се подготвят професионално, липсва този екип, който да им помага. За това те трябва да се грижат за себе си и за правилното протичане на тренировъчния процес. При изготвянето на своя тренировъчен план, всеки бегач трябва да избегне някои от най разпространените грешки, които ще ви предложим в следващите редове.

          1. Не търсете бързи резултати.

Понякога може да сте притиснати от срокове, състезанията наближават, но не трябва да  форсирате тренировките за бързо навлизане в оптимална форма. Това може да провали състезанието ви или да ви контузи. Навлизането във форма е сложен и продължителен процес, трябва да се поставят основните и постепенно да се надгражда с все по-тежки тренировки. При форсирането на тренировките е твърде вероятно да не успеете да завършите тренировката, а това ще се отрази на формата ви. Ако се подготвяте за по-дълги състезания, например добиващите популярност състезания на 5 км, трябва постепенно да увеличавате общата дистанция на вашия седмичен пробег. Не трябва да увеличавате натоварванията с повече от 10% на седмица.

2. Не се обсебвайте от темпото

Да, за подготовката за състезания по бягане, темпото е изключително важно. Но то не е всичко. Също така трябва да се грижите за техниката на бягането, изготвянето на ритъм и да научите тялото ви да работи по-добре в режим на умора. Със съвременните технологии всеки бегач може по най-добрия начин да следи своето темпо. Но не трябва на всяка тренировка да се набляга основно на темповото бягане. То трябва да се разнообрази с определена дистанция на пробега или време, през което да се бяга.

           3. Не тренирайте в дните за почивка

Това е една от най-често срещаните грешки. Тренировките са важни за доброто представяне на състезание, но почивката също не трябва да се подценява. Не случайно има една мъдрост: „почивката ражда шампиона“. Тялото има нужда от възстановяване на енергията, която е изгубило по време на тежката тренировъчна седмица. В почивния ден е най-добре да няма физически натоварвания. Въпреки това доста често се среща да се наваксват тренировките от седмицата в почивния ден. Това е грешно, защото тялото не се възстановява и през следващата седмица на тренировки ще е по-изморено и резултатите ще се влошат. При натрупването на умора за по-дълъг период от време резултатите ще стават по-слаби, а възможността от травма ще се увеличи.

        4. Не избързвайте със състезанията

Когато следвате определен тренировъчен план при подготовка за състезание или резултат на даден дистанция, през този период не трябва да участвате на множество състезания. Това е така, защото те нарушават ритъма ви на подготовка. Повечето състезания са през уикендите, когато са дните за почивка. Също така 2-3 дена преди състезание ще трябва да намалите интензитета на тренировките, а 2-3 дена след състезанието ще се възстановявате. При чести състезания се намалява сериозно натоварването по време на тренировките и това ще се отрази в следващите стартове.

      5. Не подценявайте контузиите

За един лекоатлет е нормално да има различни болежки, най-често в краката. Но те са сигнал, че нещо не е наред. Вие сте  претоварени, не се възстановявате

 

добре или техниката ви на бягане не е добра. По този начин тялото ви алармира, че трябва да намалите натоварванията. Често бегачите пренебрегват леките болежки и продължават с натоварванията. По този начин те могат да получат по-сериозна контузия, която да ги извади от състезания и нормален тренировъчен процес за дълго време. За това при различни болежки е най-добре почивка от няколко дни и посещение на лекар.

Източник: www.orlovec-93.eu

Comments

comments

%d блогъра харесват това: