Берлин’36 – най-скандалните игри в Историята

На тази дата се навършват 81 години от началото на едни от най-скандалните Олимпийски игри в историята. Те се провеждат в немската столица Берлин, а по това време на власт там е нацистикят Лидер Хитлер, а игрите са част от пропагандната машина на „фюрера“. Неговата идея е да се построят невероятни спортни съоръжения, които да покажат на целия свят инженерния гений на неговия народ, а спортистите му да печелят в дисциплините, с което да насади мнението за превъзходството на арийската раса.

За домакинството на Олимпиадата Адолф Хитлер построява 100-хилядния стадион „Олимпиащадион“, който и до момента е в експлоатация. Също така това са първите Игри, които са предавани пряко по телевизията и радиото в 41 държави.

Джеси Оуенс е звездата на Берлин’36

Най-голямо впечатление от тази Олимпиада прави Джеси Оуенс, който печели 4 златни медала пред невярващия поглед на нацисткия лидер. Той е най-добрият на 100, 200м, дълъг скок и щафета. Германия пък печели най-много медали от тези игри – 86, но голяма част от чуждите спортисти по-късно са се оплакали, че са се състезавали под страх, че ако победят немските спортисти, ще има наказания за тях от страна на режима на Хитлер.

Във футболния турнир Италия продължава доминацията си в света през този период под ръководството на Виторио Поци.

Интересна история идва от щафетата на 4х100м при жените, където Германия е най-големият фаворит, но изпуска палката при предаването на щафетата. От това се възползва американският квартет, спечелвайки златния медал. Елизабет „Бети“ Робъртсън Шварц прави истинска история на игрите. Тя е първата жена, която получава златен медал на Олимпийски игри, печелейки спринта на 100м на игрите в Амстердам през 1928г. 3 години по-късно тя преживява самолетна катастрофа. Тя е намерена в останките на самолета и първоначално е смятана за мъртва и откарана в моргата. По-късно се разбира, че тя не е мъртва, а в кома и се събужда 7 месеца по-късно. Тялото и е напълно парализирано и дълго време използва инвалидна количка, а по-късно тя прохожда и започва дългата си битка с тялото си за да се завърне на Олимпийски игри и то да спечели титлата.

49 държави участват на Игрите

На Игрите участват 49 държави, като сред тях е България с 24 спортиста, но не успяваме да спечелим нито един медал. Все пак някои от големите страни бойкотират игрите и не участват в Берлин, защото протестират срещу режима на Хитлер. Испания и СССР са най-големите държави, които бойкотират Игрите и не участват.

%d блогъра харесват това: