Какво да очакваме от световното първенство в Лондон – препятствени бягания?

В петък започва Световното първенство по лека атлетика, което ще се проведе в британската столица Лондон. То се очаква да е изключително интересно и да привлече любителите на „царицата на спортовете“ пред малките екрани. Някои от най-големите звезди на този спорт ще вземат участие в това състезание, но с особен интерес ще се проследи участието на Юсеин Болт, за когото това ще бъде последно състезание.

В поредица от няколко статии ще ви представим всичко най-интересно, което можете да очаквате от първенството в Лондон. Вчера ви представихме основните претенденти за призовите места в спринтовите бягания, а днес е ред на препятствените бягания.

Една от най-зрелищните дисциплини е бягането на 110м с препятствия. Там има един атлет, който е слизал под границата от 13 секунди през този сезон. Омар Маклауд от Ямайка изглежда в най-добра форма. Сергей Шубенков успя да си издейства участие на първенството, като той ще се състезава под неутрален флаг. Той ще е един от претендентите за титлата. Добри бягания очакваме и от Ариъс Мерит от САЩ. 42 атлета от 28 държави ще застанат на старт в тази дисциплина.

В бягането на 400м с препятствия световния шампион Никълъс Бет няма да защитава титлата си. В негово отсъствие американците Керън Клемент и Ерик Фуч са основните фаворити. Представителя на Турция Ясмени Копейо също е в добра форма и може да се намеси в битката за челните места.

В стипълчейза ни предстои една изключителна битка. Има няколко атлета с изравнени възможности, които ще спорят за отличието. В него световната титла ще защитава Езекил Кембой, но през този сезон той има едва 8.33.07, което го изпраща далеч назад в световната ранглиста, но той е доказан атлет, който може винаги да поднесе изненада. Лидер в сезонното подреждане е Еван Йегер от САЩ, следван от Консенсус Кипруто, Софиан Елбакали и Джейлос Кипчоге Биреч. В тази дисциплина ще има и българско участие – Митко Ценов, който е националният ни рекордьор. Той трудно ще успее да се пребори с невероятната африканска конкуренция и едва ли ще успее да се класира за финала.

В бягането на 100м при жените основна фаворитка е Кендра Харисън, която е новата световна рекордьорка, подобрявайки върховото постижение на Йорданка Донкова. През този сезон тя има 12.28сек, което е с 2 десети по-добър резултат от втората в ранглистата Сали Пиърсън. За съжаление в тази така силна българска дисциплина от миналото нямаме представителка. Родните състезателки над хърделите са далеч от квотите за участие на големи първенства.

На 400м с препятствия американките са окупирали върха. Те са първите 4 в ранглистата и по всяка вероятност ще имаме стълбичка от само американки. Сузана Хейнова и Леа Шпрунгер ще защитават европейската чест. И тука за съжаление няма представителка от България. След отказването на Ваня Стамболова другите състезателки в тази дисциплина са далеч от нормативите.

В бягането на 3000м стипълчейз кенийките са основните фаворитки за спечелването на златния медал. Единствената, която слезе под гросмайсторската граница от 9 минути, е Селипин Чептеек Чесол от Кения, но нейните сънароднички Хивин Джепкемой и Беатрисе Чепкоеч също са с близки резултати. И тука нямаме представителка, след като Силвия Дънекова бе наказана за употреба на допинг по време на Олимпийските игри в Рио.

Утре очаквайте основните фаворити за челните места в средните и дълги бягания. Следете всичко най-интересно от предстоящото световно първенство по лека атлетика в нашия сайт – www.read4sport.com. Харесайте и страницата ни във Фейсбук за да научавате всички новини по-бързо: www.facebook.com/read4sport

 

%d блогъра харесват това: