Допингът хвърли сянка върху кариерата на Тайсън Гей

Тайсън Гей е един от най-добрите спринтьори за последните години. Неговият резултат от 9.69сек го поставя на второ място във вечната ранглиста на дисциплината след световния рекордьор Юсеин Болт. Гей е и атлетът, който за последен път победи „светкавицата“ на голям шампионат преди загубата му в Лондон преди броени дни. На световното в Осака през 2007-ма година Гей става шампион на 200м, а Болт е сребърен медалист. От следващата година започва доминацията на ямайския спринтьор в големите международни турнири.

Въпреки добрите си бягания той не успя да спечели нито един медал от Олимпийски игри в кариерата си. А допинг наказанието, което изтърпя хвърля негативна сянка върху представянето му.

Безспорно най-доброто му първенство е в Осака през 2007-ма година, където печели 3 златни медала – 100м, 200м и щафетата на 4 по 100м. Той има и сребърен медал на планетарния шампионат през 2009-та година в Берлин, където той пробяга дистанцията за невероятните 9.71, което бе рекорд на САЩ и трети резултат в историята, но тогава Болт бе неотразим – 9.58.

На следващия голям шампионат през 2011-та година в Дегу той бе контузен, а в Лондон през следващата година той изтърва медала с няколко хилядни от стотната. Тогава бронза отива за неговия сънародник Джъстин Гатлин. Това е и най-силният финал на Олимпийски игри в историята. Цели 7 атлета слизат под 10-те секунди, а Болт прави Олимпийски рекорд.

Невероятно бягане на 4х100м носи първия медал от Олимпийски игри за Гей. Американският квартет финишира на второ място след невероятния отбор на Ямайка, който постигна световен рекорд. По-късно именно заради положителна допинг проба на Гей този резултат бе премахнат от статистиките, а медалите – отнети.

Именно тази положителна допинг проба хвърля сянка върху блестящата кариера на американския спринтьор. Той започва добре сезона и бе сред фаворитите за силно представяне в Москва. Но дни преди началото на шампионата бе обявено, че той е уличен в положителна допинг проба за наличие на забранена субстанция. Той призна за допинга, но обвини трета страна.

Все пак той се завърна през 2015-та година, където остана 6-ти на финала на 100м. През следващата година на Олимпиадата в Рио той бяга единствено в щафетата на САЩ, където търсеше първия си медал от Олимпийски игри. За негово съжаление именно той сбърка при предаването и щафетата отпадна.

След Игрите той обяви, че се отказва от леката атлетика. Той дори спомена, че мисли да се преориентира към бобслея, където да се бори за участие на Олимпиадата в Пьонг Чан.

Месец по-късно той преживя огромна трагедия. Неговата дъщеря Тринити Гей, която показваше, че има талант в леката атлетика, бе застреляна фатално на паркинг.

%d блогъра харесват това: