Нийкерк спечели без рекорд, Лавиени отново се размина с титлата

Снощната програма на световното първенство по лека атлетика предложи 5 финала. В най-интересния от тях – бягането на 400м световният рекордьор Уейд ван Нийкерк записа протоколна победа без особени затруднения. Още по-добре за южноафриканеца бе, че неговият основен конкурент Исаак Макуала от Ботсвана не стартира поради вируса, който върлува в Лондон.

Нийкерк финишира за 43.98, като отпусна в последните метри. Така той се съхрани за оставащите 2 бягания на 200м, където той е фаворит за спечелването, след като Макуала се отказа и от тази дисциплина. Втори се класира Стивън Гардинър от Бахамите с 44.41, а бронзът е за катареца Абделах Харун.

Бягането на 800м при мъжете ни предложи също много интересен финал. В него битката до последния момент се водеше между редица атлети. Най-добър във финалния спринт се оказа Пиер Босе от Франция, който завърши за 1.44.67мин. Втори се нареди опитният поляк Адам Кшот с 1.44.95. Трети е кениецът Кипйегон Бет, който защити африканската чест в тази дисциплина.

Финалът на 3000м стипълчейз защити кенийската чест в средните и дълги бягания. Шампион със силен финален спринт стана Конселус Кипруто с 8.14.12мин. Втори остана мароканецът Софиан ел Кабали с 8.14.49. Бронзът заслужи американецът Еван Йегер с 8.15.53. Именно тези тримата дръпнаха пред основната група около 500м преди края и решиха битката за медалите помежду си.

Финалът в овчарския скок при мъжете ни предложи невероятна драма. Шампион стана Сам Кендрикс от САЩ с 5.95м. Втори стана Пьотър Лисек от Полша с 5.89. Със същия резултат, но преодолян от втори опит е Рено Лавиени, който заслужи бронзовия медал. Световния рекордьор продължава да не може да постигне световна титла на открито. Той пропусна 5.95 и направи един опит на 6.01, който можеше да му донесе титлата, но не успя да го преодолее.

В хвърлянето на копие за жените голямата фаворитка Барбора Шпотакова спечели с резултат от 66.76м. Втора и трета са китайките Ли Лингуей и Луи Хуйхуй.

%d блогъра харесват това: