Грейпфрутът – горчивото здраве

Леко тръпчивият му вкус не се харесва на всеки. За сметка на това, привържениците му са готови да се закълнат в този плод и ползите от него. Мнозина започват деня си с чаша прясно изцеден сок от грейпфрут, за да събудят тялото си сутрин.

Веществата съдържащи се в сока на грейпфрута имат свойството да извличат холестероловите отлагания от стените на кръвоносните съдове, да пречистват черния дроб, като по този начин предпазват от атеросклероза. Благодарение на богатия органичен и минерален състав, грейпфрутът е едно от най-ефективните средства за пречистване на организма. Много хора са изпитали положителния ефект от седмичното пречистване със сок от грейпфрут.

Грейпфрутът е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, биофлавоноиди и други растителни нутриенти, които предпазват от сърдечни заболявания, както и образуването на тумори. Грейпфрутът ускорява метаболизма на организма и помага при умора, треска, диабет, запек, диспепсия и проблеми с уринирането.

Ето с какво е полезен грейпфрутът за нашето здраве:

Потиска апетита – грейпфрутът е отлично средство за подтискане на апетита, тъй като миризмата му намаля чувството за глад. Високите стойности на фибри, които се съдържат в този плод, могат да задоволят глада.

Плодът може да е ефективен при малария – плодът съдържа естествен хинин, който помага за лечението на маларията. Хининът е алкалоид с дълга история, който се използва за лечението на малария, както и лупус, артрит и нощни мускулни крампи на краката.

Плодът е ефективен при висока температура –  сокът от грейпфрут помага за бързото възстановяване при треска и  облекчава усещането при висока температура.

Грейпфрутът е полезен при умора. Смесете равно количество грейпфрут със сок от лимон и се наслаждавайте на освежаващия вкус, който бързо ще ви накара да се почувствате по-енергични.

Една чаша сок от грейпфрут преди сън, позволява да заспите по-лесно и да се предпазите от неприятните последици на безсънието.

Сокът от грейпфрут е полезен за предотвратяването на киселините и много други заболявания, които възникват в резултат на излишната киселинност в стомаха.

А знаете ли, че…
– Смята се, че плодът, от който произлиза грейпфрутът, е бил разпространен в района на Индонезия и Малайзия.
– Сокът от изцеден грейпфрут, който се съхранява в хладилник, запазва до 98% от съдържанието си на витамин C до седмица след изцеждането.
– Най-големият производител на грейпфрут в света е САЩ (над 1 500 000 тона), следван от Китай и ЮАР (с около 500 000 тона годишно). Във Флорида се отглеждат около 70% от грейпфрутите в света.
– Едно дърво грейпфрут може да роди до 700 кг плодове.

 

Хранителна информация Грейпфрут:
Количество за 100 g
Калории (kcal) 42
Общо мазнини 0,1 g
Наситени мазнини 0 g
Полиненаситени мазнини 0 g
Мононенаситени мазнини 0 g
Холестерол 0 mg
Натрий 0 mg
Калий 135 mg
Общо въглехидрати 11 g
Баластни вещества 1,6 g
Захар 7 g
Белтъчини 0,8 g
Витамин А 1 150 IU Витамин C 31,2 mg
Калций 22 mg Желязо 0,1 mg
Витамин D 0 IU Витамин B6 0,1 mg
Витамин B12 0 µg Магнезий 9 mg
%d блогъра харесват това: