Съвети за сутрешно бягане

В днешния натоварен свят е важно да си разпределяте времето по най-добрия начин. Често съчетаването на работа и тренировки е много трудно, предвид всички други домашни задължения, които ви преследват. Поради тази причина е нужно да си оптимизирате времето за тренировки по най-добрия начин. Често е трудно, направо невъзможно след работния ден да се отиде на тренировки – било то поради умора или липса на време. За тези активни хора едно от решенията е сутрешното бягане, тоест много рано сутринта преди работа.

Но сутрешните тренировки понякога могат да бъдат много трудни, особено ако не се подходи към тях по най-добрия начин. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да направите сутрешното бягане част от вашия режим.

Наспете се добрe

Въпреки че трябва да станете рано за да тренирате, това не означава, че трябва да отнемате от съня си. Хубаво е да легнете на време и по този начин ще сте свежи сутринта, което ще ви помогне да останете свежи и през целия ден. Липсата на сън ще ви навреди по време на сутрешното бягане повече, от колкото ще ви помогне.

Подгответе се от вечерта и спестете време

Ще се съгласите, че сутрин времето е по-малко и можете да си помогнете от вечерта. Нагласете си екипировката, особено ако е в студената част на годината тя е много важна. Също така си подгответе тонизираща напитка и нещо леко за хапване преди бягането. Това  ще ви помогне да спестите ценно време.

Сложете си алармата по-далеч

Ако сложите алармата до вас, тоест да можете да я спрете докато сте легнали, има голяма вероятност да размислите и да не излезете да тренирате. Но ако сложите алармата далеч и вие станете, то вие ще сте преминали повече от половината до излизането да бягате.

Загрейте хубаво

Загрявката е най-важната част от тренировката на всеки бегач, било то любител или професионалист. Сутринта освен мускулатурата, цялото ви тяло се нуждае от загрявка. Хубаво е да се разтегнете още когато сте у вас, направете го веднага след като станете от леглото. Това ще ви помогне да събудите целия си организъм.

Намерете си другар

Понякога мотивацията да излезете рано сутринта може да липсва. Времето може да е студено, дъждовно, вие можете да се чувствате изморени или да ви липсва свободно време. Но когато имате другар, той ще ви помогне в мотивацията и ще подобрите заедно представянето си. Важно е да сте на подобно ниво, защото в противен случай няма да можете да си помагате по най-добрия начин.

Започнете бавно

Не се втурвайте още от началото да бягате с бързо темпо. Започнете по-бавно и полека увеличавайте скоростта. Това ще помогне на организма да се вработи и по този начин ще се чувствате по-добре не само по време на тренировка, но и през целия ден.

Не претренирайте

Една добра сутрешна тренировка може да ви помогне да се чувствате по-добре през целия ден, но ако се натоварите повече, това би имало обратен ефект. Ако сутринта претренирате, през целия ден ще ви е трудно да свършите работата си, което би ви навредило в професионален план. Оставете тежките тренировки за почивни дни или за дни, в които тренирате след работа.

Направете си план

По този начин първо ще можете да следите прогреса си и второ ще можете да се мотивирате. Поставете си цели, които да изминете всяка сутрин. Това ще ви помогне много в тренировъчния процес.

Не подценявайте течностите

Организмът ви се обезводнява през нощта и ако не приемете течности преди бягане, рискувате сериозно да обезводните тялото си. За това е хубаво да пиете течности преди тренировката, но не прекалявайте, защото можете да постигнете обратен ефект и да се чувствате тежко по време на бягането.

Не подценявайте безопасността

Често може да ви се наложи да бягате когато е тъмно. Това важи както за сутрешните тренировки, така и за вечерните. Не трябва да подценявате безопасността, особено ако бягате по улицата. Хубаво е екипировката ви да има нещо, което да отразява светлината и да ви прави видими за участниците в движението.

 

%d блогъра харесват това: