Съвети как да бягаме по-бързо

Бягането е един от най-предпочитаните спортове за любители. Но той е и един от най-интересните спортове за гледане, а за професионалните атлети той е начин за изкарване на прехрана. В България все по-популярни стават различни любителски състезания на 5 или повече километра, които събират стотици ентусиасти. За любителите и тези, които се занимават с бягане полу-професионално понякога скоростта може да бъде проблем. Предлагаме ви няколко съвета как да подобрите  скоростта на бягането си.

Трябва ви добра техника

За бягане на висока скорост е важно да го правите с добра техника. Така вие ще щадите организма си и ще можете да я поддържате по-дълго време. Най-добре е да се заснемете докато бягате на скорост и после да сравните вашата техника с тази на някой добър атлет и да се стремите да се доближавате повече до неговата техника.

Не бягайте със ситни крачки

Мнозина спринтират с къси крачки, което е грешка. Вярно е, че не трябва да правите голям разкрач докато спринтирате, но късите крачки ще ви попречат. За да можете да си разпределите по най-добрия начин крачките по време на спринт, наредете конуси през определено разстояние и се старайте да бягате между тях.

Интервални тренировки

Това е най-добрият приятел на бегача. Интервалните тренировки ви подобряват както издържливостта, така и скоростта. Дългото и равномерно бягане е хубаво, но то трябва да се разнообразява с интервални тренировки. Колкото по-често ги правите, толкова по-добра скорост ще имате.

Наблегнете на спринтовете

Дори да се готвите за дълго състезание (например 5 или 10 километра) вие се нуждаете от добра скорост. Поне веднъж в седмицата обърнете внимание на спринтовете. Можете да направите 10-12 спринта по 50 или 100 метра с едно добро темпо, особено на стартовете.

Дръжте мускулите си гъвкави

При дългите бягания често мускулатурата се сковава. Вие трябва да правите често гъвкавост, която ще ви помогне при спринтовете. При гъвкава мускулатура идва по-високата скорост.

Скачане на въже

Това е алтернативен начин за подобряване на вашата бързина и координация, които са важни при едно бягане на скорост. Правете го възможно най-бързо 1 или 2 пъти седмично и сами ще видите резултатите.

Заздравете цялото тяло

Често срещано е при бегачите на по-дълги разстояния да пренебрегват тренировката за горна част на тялото. Но тялото ви трябва да има необходимата здравина за бягане на скорост. Не позволявайте на ръцете, гърдите, гърба и коремната преса да изостават по натоварване от краката.

Подобрете дишането

По време на спринт дишането е много важно. При спринт е хубаво да вдишате и издишвате и от устата, и от носа. По този начин ще приемате по-голямо количество кислород и организмът ви ще успее да захрани мускулите ви.

Бягане срещу наклон

Това също може да ви помогне да подобрите скоростта си. Разнообразете тренировката със спринтове срещу наклон, като вие ще се натоварите повече, но мускулатурата ви ще стане по-експлозивна, което ще ви помогне при разгръщането на по-голяма скорост.

Гледайте напред

Честа грешка е когато се спринтира тялото и главата да са максимално преведени напред. Не си гледайте в краката, а гледайте няколко метра напред, а тялото ви трябва да е естествено наклонено леко напред.

Стъпвайте на пръсти

Още една грешка при дългите бегачи когато спринтират е, че стъпват на цяло ходило или по-лошо – на пета. В спринта е важно да се стъпва на пръсти – така вие се оттласквате по-мощно и правите по-дълги и бързи крачки.

Кафе преди тренировка

Мнозина се говори за тази напитка преди тренировка. За дълги бягания тя може да доведе до дискомфорт в стомаха ви, но за къси или интервални тренировки може да ви даде по-голяма сила.

Пробвайте йога за бегачи

Йогата може да ви бъде много полезна. Тя ще заздрави мускулатурата ви, ще я направи по-гъвкава, а вас – по-спокойни. Всичко това ще ви помогне да подобрите резултатите си.

 

%d блогъра харесват това: