Как една държава с 5 милиона население завладя зимния спорт?

Зимните олимпийски игри в Пьонгчан са вече в историята. Традиционно след края на голямо спортно събитие е време за анализи, статистики и обзори. В поредица от няколко статии в следващите дни екипът на Read4Sport ще ви представи най-интересните моменти от изминалите зимни олимпийски игри.

Логично е да започнем с българското представяне на игрите. Но това ще го оставим за утре. Днес ще анализираме как една държава, която е с по-малко население от родината ни, успя да завладее зимния спорт. Става въпрос за Норвегия, държавата с най-много медали от игрите в Южна Корея, която е с население от 5.2 милиона души.

На игрите в Пьонгчан бяха раздадени 102 комплекта медали в 15 вида спорт. Норвегия спечели цели 14 от тях, а общият брой медали, които „викингите“ завоюваха е впечатляващите 39. Това постижение подобри рекорда на САЩ за най-много спечелени медали. На игрите във Ванкувър в Канада „янките“ спечелиха 37 отличия.

Северната държава бе водена от невероятните си ски бегачи, които бяха над всички. Но няма как да не обърнем специално внимание на най-великата олимпийка на всички времена – Марит Бьорген. На 37-годишна възраст тя спечели 5 медала от игрите, с което влезе в историята.

Предишният рекорд на Норвегия за най-много спечелени медали бе от 26. Това се случи на два пъти – на домашната олимпиада в Лилехамер и на игрите в Сочи от преди 4 години. Друг интересен факт е, че делегацията на „викингите“ бе само от 109 спортиста, което е със 133 по-малко от делегацията на САЩ.

Норвегия и Германия завършиха игрите с 14 златни медала, което пък е подобряване на рекорда, поставен от Канада на игрите във Ванкувър през 2010г.

От къде дойдоха медалите

Както споменах вече, Норвегия спечели най-много медали от състезанията по ски бягане – 14 общо. Цели 7 титли бяха спечелени от „викингите“ в състезанията по ски бягане. В алпийските ски Норвегия добави още 7 медала, а в биатлона – 6. Те успяха да спечелят по 2 титли от състезанията по ски скокове и бързо пързаляне с кънки.

Интересните правила в Норвегия

Северната държава далеч не е най-богатата нация. Въпреки високия стандарт на живот, правилата за спорт за железни и никой не може да ги надхитри. Бюджета за подготовка за олимпийските игри бе 13.7 милиона паунда, което е в пъти по-малко от другите големи държави. За пример Великобритания има бюджет от почти 30 милиона и едва 5 спечелени медала.

Друго интересно правило идващо от северната страна е фактът, че голяма част от спортистите не са професионалисти. Повечето от тях работят като водопроводчици или учители. Те не получават премия от олимпийския комитет за спечелването на медал. Те получават специални позлатени обувки за церемониите по награждаване, както и кейк. Това не означава, че спортистите не се радват на добър живот, те имат множество спонсори, които им помагат в подготовката.

Интересен факт е, че на тази олимпиада имаше недостиг на специалните позлатени обувки.

Каква е причината за успеха? Снега?

След бляскавите олимпийски игри в Южна Корея, норвежците ще се приберат в Осло, а там ще ги посрещнат сурови условия – минусови температури и сняг. Именно там се крие тайната на успеха на отбора – снега. В северните части на страната има постоянно сняг, което помага за по-добрата подготовка на отбора.

Но това не е единствената причина за успеха. В съседните Финландия и Швеция, както в Канада, която също е на север, не постигат тези успехи. Най-важното е сплотеността на колектива. Зимните спортисти на Норвегия са заедно почти цяла година, те се забавляват и са като семейство. Това им помага да се чувстват успокоени по време на важни състезания, а от там идват и успехите.

Прочетете още: Класиране по медали от игрите в Пьонгчан.

%d блогъра харесват това: