Защо Кливланд ще станат шампиони

Редовният сезон в НБА е почти към края си и наближават така чаканите плейофи, където всичко е възможно. Борбата в Западната конференция за тях е ужесточена, но все пак право да се борят за титлата има осем отбора. На изток нещата стоя по различно. Почти са ясни участниците в плеофите и остава да се разпределят само кой отбор на кое място ще завърши. Ще представим пет причини защо Кавалиърс могат да станат шампиони.

1. ЛеБрон Джеймс

Най-добрият играч на Кливланд, а и може би най-добрият играч в Лигата. Каквото и да се каже за него ще е малко. Вече на 33 години, поизгубил част от атлитизма си, но натрупал солиден опит през годините. Тази година е една от най-силните му в неговата кариера. След „мача на звездите“ той постига средно на мач по 29.5 точки, 10.8 борби, 9.3 асистенции и 1.5 откраднати топки. Едно забележително постижение. Да не забравяме факта, че през последните седем години играе на финалите в НБА.

2. Солиден състав

В началото на сезона всички очакваха Кавалиърс да минат като на парад през всички отбори в Източата конференция и да нямат проблеми до финала. С течение на времето нещата се видяха, че не стоят точно така. В отбора имаше играчи като Дуейн Уейд, Дерик Роуз и Айзея Томас. Това са баскетболисти, които дълго време са работили, за да изградят добро име в Лигата. Въпреки присъствието на тези играчи, играта на Кавалиърс не се получаваше и точно по средата на сезона последва „ребилд“. От Кливланд си тръгнаха Айзея, Роуз, Уейд и Шъмпър, а на тяхно място пристигнаха Лари Нанс, Родни Хууд, Джордан Кларксън и Джордж Хил. Играчи, които не са звезди, но имат какво да дадат на отбора. В момента с тях в състава Кавс изглеждат доста по-балансирани и добри. Очаква се и Кевин Лав да се завърне в игра, с което още повече ще подпомогне отбора.

3. Шампионски опит

Кливланд играха три финала през последните три години като спечелиха само един от тях. Въпреки това ЛеБрон и компания понатрупаха доста опит през тези години и знаят как да подходят във  всяка една ситуация. Както стана ясно Джеймс вече седма година играе на финал в Лигата и е врял и кипял в какви ли не ситуации. Именно той е човека, който ще поведе отбора напред към така желаната втора титла за Кавалиърс.

4. Няма очаквания към тях

С оглед голямата конкуренция тази година, очакванията към Кавс спаднаха дръстично. Те си обновиха половината отбор, а в момента отсъства и Кевин Лав. Не могат да се сравняват с Хюстън Рокетс и Голдън Стейт Уориърс, които може би са двата най-изявени фаворита за титлата. Това ще свали част от напрежението, което е върху „кавалерите“ и те ще могат да играят спокойно. Няма да има чак такива очаквания към тях, ако загубят финала.

5. Офанзивна мощ

Отборът до момента вкарва средно на мач по 110.3 точки. Това постижение им отрежда второ място в Източната конференция след Торонто и пето място в Лигата. Новите попълнения показаха, че знаят как да вкарат топката в коша и го правят доста добре, но най-добре се справя ЛеБрон. Въпреки това най-слабото им звено остава защитата. Те са отбора с най-лоша защита след Бруклин Нетс в конференцията и четвърти в НБА. Отбори, които са на дъното в класирането като Атланта, Орландо, Мемфис, Далас и Сакраменто не позволяват на опонентите си да им вкарат толкова точки колкото на Кавс. Все пак с наближаване на плейофите се предполага, че играта в защита ще се подобри, с което ще дойдат и положителните резултати.

%d блогъра харесват това: