Марина Грановская е петата най-влиятелна жена в спорта

Изпълнителният директор на “ЧелсиМарина Грановская зае петото място в списъка на най-влиятелните жени в световния спорт, според класацията на списание „Форбс“.

Грановская е жената в сянка за “Челси“, която взима важните решения за клуба от Западен Лондон. От назначаването на треньора, до продължаването на всички договори на футболистите. Да не забравяме и за трансферите.

Коя всъщност е Марина Грановская и случайно ли е попадна на борда на един от топ клубовете в света?

Марина Грановская е една от най-загадъчните личности в обкръжението на Абрамович. Една жена, която почти не дава интервюта и не коментира решенията, които се взимат в клуба от негова име. Мнозина са на мнение, че рускинята не разбира нищо от футбол и води клуба към гибел, но тези критици знаят твърде малко за живота на Гроновская и нейната кариера.

Марина е родена на 13 януари 1975 година в Русия. Тя има двойно гражданство освен руски паспорт има и канадски. През 1997 година завършва Московския държавен университет с отличие и още същата година започва кариерата си в петролната компания “Сибнефт”, която е собственост на Роман Абрамович.

След продажбата на петролната компания, руския олигарх закупува английския футболен клуб “Челси” през 2003 година.  Марина Грановская се премества от руската столица в Лондон, за да координира процесите във футболния клуб. Дълго време остава в сянка на “Стамфорд Бридж“, но по-интересното е, че Грановская е назначена като представител на Абрамович или казано по друг начин – Марина Грановская присъства постоянно на заседанията на Съвета на директорите на клуба от името на руския олигарх. 

Рускинята е част от отбора от 2013г.

43-годишната рускиня се присъединява към борда на директорите на “Челси” през 2013 година и е главно действащо лице за трансферите и договорите на играчите. Но всъщност властта и е още по-голяма от колкото си мислите. Тя е отговорна за сключването на третата по огромна сделка в света. Става дума за новия спонсор на лондонския клуб -“Найк“. Американският гигант за спортна екипировка плаща по 60 милиона паунда на “Челси” за една година! (договорът е до 2032 година). Като добавим и договора с японската марка за производство на автомобилни гуми – “Йокохама” сумата става умопомрачителна (880 милиона).

Освен това Марина е успяла да убеди Абрамович да назначи отново Жозе Моуриньо, като треньор на “сините”. Тези ключови решения я изстрелват на петата позиция в класацията на американското списание.

 

 

Ето и пълната десетка на списание “Форбс”:

1. Фатма Самура – генерален секретар на ФИФА

2. Лидия Нсекера – член на съвета на ФИФА и член на Международния олимпийски комитет

3. Флоранс Ардуан. – член на изпълнителния комитет на УЕФА и генерален директор на Френската футболна федерация.

4. Анжела Донг – вицепрезидент  на “Найк

5. Марина Грановская – директор на “Челси

6. Барбара Слейтър – директор  на “Би Би Си Спорт

7. Моя Дод – член на съвета на Азиатската футболна конфедерация

8. Каролин Вознячки – тенис, втората ракета в света и единствената действаща спортистка в класацията.

9. Нита Амбани – собственик на отбора по крикет “Мумбай индианс

10. Клеър Уилямс – заместник-директор на отбора “Уилямс” във Формула 1.

 

%d блогъра харесват това: