Черийот спечели маратона в Лондон, Фара трети при мъжете

Кенийската лекоатлетка Вивиан Черуйот спечели тазгодишното издание на един от най-престижните маратони в света – този в Лондон. 34-годишната кенийка завърши с личен резултат, но не успя да победи рекорда на Паула Радклиф от преди 15 години.

Черуйот финишира за 2 часа 18 минути и 31 секунди. Това е личен резултат за кенийката, но бе далеч от рекорда на великата британска бегачка Паула Радклиф, която примина дистанцията за 2 часа 15 минути и 25 секунди. Кенийката, която е олимпийска шампионка на 5000м., дебютира в маратона преди 12 месеца отново в Лондон, където завърши на четвърта позиция.

Тазгодишното издание на маратона събра изключително елитна компания, която се прицели в рекорда на Радклиф. Мари Кейтани и Тирунеш Дибаба, но и двете не успяха да покажат най-доброто от себе си.

Втора в днешното състезание финишира Бриджит Косгей (2:20.13), а трета е представителката на Етиопия Таделеч Бекеле (2:21.30).

 

В мъжкото състезание звездата на средните и дълги бягания Мо Фара, който от миналото лято започна да бяга на маратон, завърши на трета позиция в Лондон. Той се движи с лидерите почти до края, но силите му не издържаха и финишира на трета позиция с резултат от 2 часа, 6 минути и 32 секунди. Това е нов британски рекорд в маратона.

Победител за трети път в лондонския маратон стана Елиуд Кипчоге от Кения. Той започна много бързо и вървеше с темпо за нов световен рекорд, но тежкото време в Лондон му попречи да го постигне. Той все пак финишира с много силен резултат от 2 часа, 4 секунди и 27 стотни. Това е на 90 секунди от световния рекорд на неговия сънародник Денис Кименто. Тола Шура Китата от Етиопия финишира на втора позиция в това състезание.

 

%d блогъра харесват това: