Марк Уилямс е новият крал на “Крусибъл”

Ветеранът в световния снукър Марк Уилямс е новият световен шампион по снукър. Той спечели титлата след невероятен финал срещу Джон Хигинс с 18:16 фрейма след невероятен финал и драма в решителния сблъсък.

Марк Уилямс стана вторият най-възрастният световен шампион в историята на този спорт. “Уелският дракон” е на 43 годишна възраст. Най-възрастният шампион в историята на шампионатите, провеждани по традиция в “Крусибъл Тиътър” е Рей Риърдън, който триумфира на 45 години.

 

С успеха си Марк Уилямс спечели рекордните 425 хиляди паунда. За Хигинс втората позиция в световния шампионат по снукър се равнява на 180 хиляди паунда.  Това е втори пореден загубен финал за Хигинс и общо трети в неговата кариера, като вълшебника от Уишоу е завоювал 4 планетарни трофея.

За последно новият световен шампион се класира на финал преди 15 години, като това е най-голямата пауза между финали за даден играч в снукъра.

Уилямс още от рано започна по-добре и даде заявка за титлата. В даден момент от двубоя той водеше с 14 на 7 фрейма и едва ли някой е допускал този завършек на двубоя. Преди последната сесия новият световен шампион водеше с 15:10 фрейма и имаше нужда от само 3 за спечелването на титлата.

При откриването на финалната сесия Джон Хигинс показа, че не се е предал и спечели 5 поредни фрейма, с което изравни резултата на 14:15. Следващият фрейм отите на сметката на Уилямс, като той отново поведе в резултата, а със спечелването на следващата част, “уелският дракон” поведе с 2 фрейма. Хигинс отново се върна в двубоя, спечелвайки 33-тия фрейм. В последния фрейм Уилямс спечели след като направи серия от 69 точки, но сбърка. Хигинс се върна да търси три снукъра, но не успя и в крайна сметка загуби финала.

Това е трета световна титла за Марк Уилямс, който триумфира в турнира през 2000 и 2003г.

%d блогъра харесват това: