Студен или топъл компрес?

Почти всеки знае, че и топлината, и студът могат да помогнат за лечението на спортни травми, но повечето хора не са наясно кога е подходящо да се използва студена или топла терапия за третирането на проблем.

Различните видове наранявания изискват различни видове лечение, но може да се окаже доста трудна задача да се избере най-подходящия метод според типа контузия. В тази статия ще Ви обясним кога да използвате отделните видове горещо и студено лечение за определени наранявания и състояния, за да сведете до минимум болката.

Кога да използваме студен компрес?

Студените компреси могат да бъдат много ефективни при лечение на остри спортни контузии, като изкълчване на глезени, разкъсани мускули или натъртвания. Накратко, мускулните тъкани се увреждат, когато възникне остро увреждане или възпаление.

Студената терапия помага да изтръпне засегнатата област, като по този начин облекчава болката и същевременно способства за намаляване на подуването и възпалението. Важно е тези контузии да бъдат третирани възможно най-скоро, тъй като ледените компреси могат да бъдат особено полезни при контролиране на болката непосредствено след нараняване.

Прилагането на леден компрес, торбичка или кърпа на контузиите бързо може да помогне да се охладят мускулните тъкани и да се намали всяко възпаление или кървене, а в някои случаи и да се сведе до минимум.

Кога да използваме топъл компрес?

Хроничните спортни наранявания са тези, които се натрупват в течение на определен период от време, за разлика от острите травми, които се появяват внезапно (например при удар) и като общо правило е, че те трябва да се лекуват с топлинна терапия.

Горещите компреси могат да помогнат за отпускането на уморените мускули, но не трябва да се използват непосредствено след физическо натоварване, в противен случай млечната киселина може да започне да се натрупва в мускулите, които са в “работещо” състояние.

При използване на топлинна обработка за хронично нараняване, трябва да вземете топлия компрес и да го приложите на засегнатата област за около 15-20 минути.

Ако топлината започне да причинява някакви раздразнения или дискомфорт, тогава можете да използвате тънка кърпа или хавлия, за да се премахне част от топлината. Но е важно, колкото се може повече да се държи до нараняването, за да се постигне облекчение.

Ако травмата Ви е сериозно трябва да се консултирате със специалист!

%d блогъра харесват това: