31 години от рекорда на Стефка Костадинова

На днешната дата през 1987 в Рим се сътвори история. Българската лекоатлетка Стефка Костадинова постави световен рекорд на дисциплината висок скок като скоча феноменалните 209 см. Според някои специалисти при скока тя е скочила 211см, но летвата е била поставена на 209. С тази височина печели и златен медал.

Рекордът на Стефка Костадинова остава неподобрен и до днес!

Резултат с изображение за стефка костадинова 1987 златен медал

Най-близо до Стефка се нареждат Бланка Влашич и Кайша Бергквист. Влашич има 208см през 2009 в Загреб, а Бергквист също има 208 см на закрито в Арнщад. Любопитното е, че на четвърто място в класацията се нарежда друга българка Людмила Андонова. Андонова скача 207см през1984 в Берлин.

Днес България отново има своите добри представители в скока на височина. Мирела Демирева успя да спечели сребърен медал от Олимпийските игри през 2016 в Бразилия. Нейният личен рекорд е 200см от Европейското първенство в Берлин през 2018, където се класира на второ място.

Две българки в състава на Европа за Континенталната купа по лека атлетика

Резултат с изображение за mirela demireva rio

Тихомир Иванов е друг талант на скока на височина. Роденият в Плевен скачач успява да прескочи летвата на 231см в Лондон, а на закрито има 228см в Белград.

Comments

comments

%d блогъра харесват това: