Причината Хенрик Мкхитарян да не може да играе срещу Карабах

Отборът на Арсенал ще има тежко гостуване в Лига Европа срещу представителя на Азербайджан Карабах. „Артилеристите“ ще трябва да гостуват в бившата съветска страна на 4 ноември, като битката в групата ще е в разгара си.

Определено титлата в Лига Европа също ще бъде голямата цел пред Унай Емери. Испанският специалист трябва да върне „артилеристите“ в Шампионската лига, а триумф в този турнир би върнал „топчиите“ сред най-добрите.

Финалът на Лига Европа също ще се играе в Азербайджан, което може да донесе проблеми на испанския мениджър. Емери най-вероятно няма да може да разчита на своята звезда Хенрик Мкхитарян за двубоите в бившата съветска страна.

Липса на виза спира Хенрик Мкхитарян

Причината е, че арменският национал по всяка вероятност няма да получи виза за Азербайджан. По този начин той ще бъде предпазен, тъй като съществува конфликт между неговата родина Армения и Азербайджан.

Конфликтът Нагорно-Карабах е от десетилетия и за Мкхитарян ще бъде изключително опасно да пристигне в бившата съветска страна.

Той трябваше да играе в Азербайджан и през 2015г. с тима на Борусия Дортмунд, но от „жълто-черните“ решиха да предпазят своя футболист и не го включиха в групата за двубоя.

Същото ще бъде положението и при Арсенал, поне в двубоя от груповата фаза. „Здравето и сигурността на нашите играчи и екип винаги е най-големият ни приоритет. Ще проучим ситуацията, ще разговаряме с играча и ще вземем решение след това“, се казва в официалното изявление на Арсенал.

Историята на конфликта

В момента няма никакви дипломатически отношения между Армения и Азербайджан. Все пак от УЕФА могат да съдействат за издаването на виза на Мкхитарян, но това крие големи опасности.

Не за първи път от европейската централа изпращат подобно писмо, но в случая опасността се крие за здравето на футболиста и целия негов отбор.

Областта Нагано-Карабах е под владението на Армения от 1994г., когато войници са завзели територията след 6-годишна кървава война. От тогава има епизодични моменти на насилия в тази територия.

А именно този конфликт стои в корените на изграждането на най-силния отбор в страната – Карабах. Шампионите на страната имат невероятна история, в която тимът се е запазил, въпреки войната.

Прочетете повече за нея тук!

Comments

comments

%d блогъра харесват това: