Бокс ту бокс полузащитниците – лидерите в съвременния футбол

Съвременният футбол е изключително атрактивен, играе се на висока скорост, единоборствата са стотици по време на двубой, а от футболистите се очаква винаги да са перфектни. Днес те не трябва да имат само качества, прилични за тяхната позиция. Съвременните футболисти трябва да са комплексни, да могат да играят на различни позиции, да покриват своите съотборници и да играят във всяка зона на терена. Именно това е разликата между добрия футболист и звездата. Навярно често сте чували един термин – бокс ту бокс полузащитник.

Той с заражда през 90-те години с развитието на съвременния футбол. Това са полузащитници, които могат да играят еднакво добре както в защита, така и в атака. Те сноват през цялото време в средата на терена, контролират темпото на игра и когато те нямат ден, играта на целия отбор не спори.

Това е може би ключът към успехите в днешния футбол. Да, ще кажете, че нападателите отбелязват головете. Това е така, но колкото и да са силни те, няма да отбележат голове ако не са захранвани постоянно с топки от полузащитата.

Бокс ту бокс

Само си представете как би се справил Лионел Меси без Шави, Иниеста и Бускетс. Или Кристиано Роналдо щеше ли да прониже за пореден път противниковия вратар без помощта на Тони Кроос, Шаби Алонсо, Лука Модрич и други полузащитници в Реал Мадрид.

Позицията на бокс ту бокс полузащитиците е важна, дори най-важната в отбора. За това често големите отбори градят състава си именно около тази позиция. Често това е и капитанът на отбора, лидера на терена, човекът, който определя играта.

Но всъщност какво се иска от бокс ту бокс полузащитниците?

Невероятна издръжливост

Това е изискване за всеки футболист в съвременния футбол. Но ако сте флангови футболист или нападател, то имате време да си отдъхнете за малко докато топката е далеч от вас. Същото важи и за защитниците. Но бокс ту бокс полузащитниците винаги са въвлечени в игра. Често се случва в рамките на няколко минути те да трябва да направят няколко продължителни спринтове от тяхното наказателно поле до противниковото и обратно. Това се повтаря пълни 90 минути.

Може би това трябва да е най-важното качество за избора на подобен играч. Да, той трябва да е лидер, да той трябва да е креативен, да той трябва да умее да играе добре в защита. Но ако му липсва издръжливостта, футболистът просто няма да може да следва темпото на двубоя, а това го обрича, както обрича и целия състав. За това издръжливостта на футболистите е изключително важна. Те трябва да могат да избягат по 10 километра на двубой, като постоянно да са готови да се впуснат в спринт да затворят пространствата пред своята врата и същевременно да се включат в контра атака на своя отбор.

Н'Голо Канте

Стената преди защитата

Бокс ту бокс полузащитниците са смятани за последната преграда преди защитата. Преди отбраната да бъде изпробвана, именно този полузащитник трябва да може да спре похода към защитата. Той трябва да може да отнеме топката в единоборство, както и да има усет за позициониране за да може да пресече противников пас. Ако бъде преодолян лесно или закъснее с връщането си, неговият отбор ще има проблеми.

Така отборът ще бъде поставен под огромно напрежение. Численото превъзходство ще бъде на страната на противника.  Централните защитници ще се озоват срещу 2-ма или 3-ма нападатели, а крайните бранители ако се втурнат на помощ ще оголят позицията си, където може да влезе някой флангови футболист. Така този полузащитник трябва да е готов по всяко време да е между топката и защитата на своя отбор.

Серхио Бускетс

Лидера в средата на терена

Вече споменах, че именно подобни футболисти са лидерите на отборите, най-често и капитаните. Всъщност това е така, защото те са еднакво въвлечени в играта в защита и в атака. Така те могат да контролират всички футболисти на терена, да им вдъхват увереност, да показват какво трябва да направят, да ги окуражава при грешка и да ги упреква ако се наложи.

Именно това е човекът, който в идеалният случай трябва да играе най-много с топката. Това означава, че тя трябва да е на земята. Ако централните защитници изритват топката на сляпо в предни позиции, то бокс ту бокс полузащитника се изолира от играта, което винаги носи проблеми на отбора.

Този футболист се връща при централните защитници поема топката и с няколко паса е способен да се озове пред противниковата врата и да създаде опасност, било то с извеждащо подаване или удар.

Стивън Джерард

Креативната сила

Да, ще кажете, че креативността се отнася до атакуващите футболисти. Крилата, нападателите, плеймейкърите. Това е така, но те често остават изолирани от играта, често са покрити от противникови футболисти и не могат да се освободят. Тогава идва ролята на бокс ту бокс полузащитника. Той е поел топката дълбоко в своята половина и е напреднал.

Той може да раздаде топката във всяка посока, да потърси креативно отиграване, да подаде зад гърба на защитата, да отправи далечен удар, да преодолее противника си, с което да помогне на съотборник да се освободи.

Франк Лампард

Най-добрите на този пост

Както споменах, тази позиция добива популярност през 90-те години на миналия век. Не, че в миналото не е имало качествени полузащитници с подобни характеристики, но с навлизането на съвременния футбол, той се променя главоломно.

Футболисти като Стивън Джерард, Михаел Балак, Франк Лампард, Пол Скоулс, Франк Рийкард и Едгар Давидс са едни от най-добрите примери за подобни футболисти от близкото минало. Това не са единствените, играчите са десетки, дори стотици. Избираме тях, защото най-ярко олицетворяват този пост във футбола.

В момента типични бокс ту бокс полузащитници са Серхио Бускетс, Пол Погба, Нголо Канте, Блес Матюиди, Яя Туре.

Comments

comments

%d блогъра харесват това: