ФИФА със сериозни стъпки, променя трансферната политика

ФИФА планира да въведе ограничение за броя футболисти, които един клуб може да преотстъпи в рамките на един сезон. На този етап се обсъжда варианта отборите да имат право за преотстъпване на максимум 8 футболисти, което би им попречило да натрупват млади таланти в редиците си.

Мащабната реформа бе разисквана в Лондон в средата на седмицата от представителите на Асоциацията на европейските клубове, водещите лиги, футболистите и федерациите. Там беше обсъден потенциална реформа на действащата в момента трансферна система, като идеята е да се увеличи прозрачността при сделките, да се подсигурят моралните ѝ принципи и да се подсилят солидарните механизми за трениращите клубове.

Първото, което ФИФА планира е да намали броят на футболистите, които се преотстъпват под наем. Според проекта даден клуб вече ще има право да праща под наем не повече от 8 играчи в един трансферен период, като максимум четирима могат да бъдат в един и същ отбор. Изключение ще бъде направено за талантите под 21 години.

Другото нововъведение предвижда да бъде създаден център, който ще следи дали сумите, които се плащат за футболисти, са реални. Същото важи и за процентите, които прибират футболните агенти или посредниците при сделките. Целта е прозрачност и обективност при извършването на трансферите

Освен това ФИФА иска да спре транзитните трансфери. Това са случаите, при който един футболист се оказва в друг клуб, минавайки през трети.

„Големите сделки“ пък ще бъдат облагани с данък “лукс“ от Международната футболна централа, а парите ще отиват за първите клубове или школи, където са израснали играчите.

 

“Събрахме всички на масата и така ключовите фактори в индустрията разбраха, че има нужда да се вземе решение, а то доведе до настоящото предложение за реформи. Това е само първата стъпка. Опитваме се да стигнем до консенсус по въпроса как да се преборим с проблеми като футболните агенти, наемите и други основни детайли от трансферната система”, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

%d блогъра харесват това: