5-те най-добри формаци във ФИФА 19

ФИФА 19 вече е в продажба, а милиони вече опитаха новата игра, представена от ЕА. Футболният симулатор пристигна с множество промени в геймплея, както и в играчите. Това изисква промяна и на тактиката, която се използва от играчите.

И тази година играта разполага с множество различни формации, които дават различни ползи на използващите ги. След множество часове прекарани в различни експерименти във ФИФА 19, стигнахме до извода, че има 5 формации, които биха донесли повече успехи.

Най-добрите формации във ФИФА 19

4-5-1 (атакуваща формация)

Най-важно в новата игра е да наситите халфовата линия. Това ще ви помогне да овладеете средата на терена и да печелите бързо топката. Също така ако я загубите в предни позиции, винаги ще имате дефанзивен играч, който да спре атаката и да не допускате празни пространства в защита.

ФИФА 19

Съвети

Характерно при тази формация е, че крилата ви не са полузащитниците в най-предни позиции. Това означава, че те трябва да са по-бързи, за да могат да се включат от задни позиции. Но по-дефанзивната им роля означава, че те трябва да имат добри качества в защита. Това означава, че те не трябва да са типичните бързоноги крила, които са слаби физически и в защита. Най-важното качество за крилата е физиката.

Какво да избегнете

Слабото звено на тази схема е, че имате един единствен дефанзивен полузащитник. Той трябва да има подчертано защитна функция, но при висока преса и масирана атака, рискувате да останете в числен пасив по време на бърза атака от страна на противниковия отбор. Важно е в средата на терена да разполагате с бърз футболист, който има добра физика и ще издържи на натоварването по време на целия двубой. Представете си за футболист като Фернандиньо.

Инструкции към играчите

Най-добре е да дадете инструкцията Target man на централния ви нападател. Най-важното в тази схема е да дадете на дефанзивния полузащитник инструкции да стои винаги в защита (Stay back while attacking).

5-4-1 (диамант)

Може да ви изглежда твърде дефанзивна тази схема на игра, но ще се изненадате колко ползи може да ви даде, особено срещу по-силен опонент. Тя ще ви даде сигурност, особено по време на онлайн турнири, а в предни позиции няма да страдате от липса на опции.

ФИФА 19

Съвети

В тази схема фланговите играчи са най-важният ви актив. Най-важните футболисти в тази схема са крайните бранители, които всъщност ще играят като фулбекове. Те трябва да са бързи и технични и да имат добри умения в предни позиции (дрибъл, скорост и пасинг). Без силни бекове, тази схема би била непрактична и няма да ви донесе желаните дивиденти.

Какво да избегнете

Важно е да не разчитате на типичните централни защитници. Важно е вашата защита да е по-бърза и повратлива в дефанзивен план. Причината? Когато вашите крайни бранители се включат в предни позиции, централните защитници трябва веднага да покрият тяхната роля.

Инструкции към играчите

Важно при тази схема е да зададете инструкции на централните бранители да не се намесват агресивно (Conservative interceptions). Това означава, че когато топката е в противниковия отбор, то бранителите ви няма да се впуснат да отнемат топката на всяка цена.  В защита най-добрата опция за тази схема е Drop Back.

4-4-1-1 (Midfield)

Това е една от традиционните схеми във футбола. Имате 4 полузащитника в една линия, като пред тях има футболист със свободна роля в предни позиции зад гърба на тарана, който трябва да се бори за високите топки и да разпределя играта в средата на терена.

ФИФА 19

Съвети

В тази схема най-важният футболист ви е атакуващият полузащитник. Той не трябва да е много бърз, а по-скоро да има дрибъл и силен удар. Често може да ви се наложи да преодолеете противник с него и да стреляте от дъгата на наказателното поле или да дадете извеждащо подаване към нападателя.

Ако играете в Ултимейт тийм, то двойката дефанзивни полузащитници трябва да е с добра химия. Те трябва да имат добри подавания, както и да са здрави физически.

Какво да избегнете

Това е една от най-балансираните схеми на игра. Тя ви дава възможност да контролирате средата на терена, както и да играете стабилно в защита. Важно тук е да подберете правилно футболистите в средата на терена. Не поставяйте бързи крила като атакуващи или дефанзивни полузащитници.

Инструкции към играчите

Важно тук е да дадете инструкции на крилата да стоят на крилото, а не да влизат на вътре. Така те ще са винаги готови да получат топката и да я върнат към дъгата на наказателното поле за атакуващия полузащитник. А класическото САМ трябва да е със свободна роля на игра.

5-2-3

Една любопитна и много добра схема на игра. Схемата е много близка до тази, която използваше Антонио Конте в Челси. Тука важното е, че крилата играят много изнесени в предни позиции, което дава много опции в атака.

ФИФА 19

Съвети

В тази схема е хубаво да използвате крила, които могат да влизат на вътре и да бият по посока вратата. Футболист като Бернардо Силва е перфектният за тази схема. Това ще даде много опции в предни позиции. Също така в средата на терена трябва да разберете разиграващи и силни физически футболисти.

Какво да избегнете

И тука, както другите схеми с халф-бекове, бързината и издръжливостта са от ключово значение. Не трябва да допуснете вашите крайни бранители да са бавни и да не успяват да се включват пълноценно в атака.

Инструкции към играчите

Важно е да поставите инструкции на нападателя да играе в по-задни позиции (фалшива деветка). За фланговите футболисти трябва да дадете следните инструкции: Join the Attack with Overlap Runs. Важно е да настроите отбора да пресира веднага след като изгуби топката. Това е подобно на стила, който практикува Барселона.

4-2-2-2

Това е най-добрата схема на игра, при която ще имате двама централни нападатели. Но според изследвания, схемите с един централен нападател работят по-добре във ФИФА 19, но тази схема с двама нападатели е повече от добра.

ФИФА 19

Съвети

Двамата нападатели трябва да са с различни качества. Може да ви звучи олд скуул, но това е най-доброто, което може да извлечете от схемата. Единият трябва да е висок, здрав и да отклонява топката, да има силен удар. Подобен на Златан Ибрахимович. Другият нападател трябва да е по-бърз и техничен, способен да преодолее футболист с финт. Важно е дефанзивните футболисти да са с подчертани защитни качества.

Какво да избегнете

Не избирайте офанзивни полузащитници в средата на терена. Схемата е достатъчно атакуваща за да насищате средата на терена с повече атакуващи играчи.

Инструкции към играчите

За по-техничният и бърз нападател трябва да дадете роля Attacking Runs to Get in Behind. Хубаво и двамата офанзивни играчи по крилата да имат свободна роля.

%d блогъра харесват това: