Манчестър Юнайтед купува баскетболен отбор през 80-те и печели титлата

В момента Манчестър Юнайтед е в криза. „Червените дяволи“ не са печелили титлата на Англия вече 5 сезона, което за стандартите, които клубът постави последните 2 десетилетия, си е голям период от време.

В днешната статия ще се върнем 30 години назад във времето, в онези шеметни за европейския футбол години. Става въпрос за 80-те години на миналия век, през които спортът все още не е толкова комерсиален, колкото е в момента.

Предисторията

Връщайки се повече от 30 години назад във времето, Манчестър Юнайтед далеч не бе тази глобална футболна сила, каквато е днес. Отборът не е печелил титлата на Англия от 1967, като двете титли от ФА къп при Рон Аткинсън (1983, 1985) са единствените позитиви за феновете на клуба.

Това е времето, в което отборът трябва да направи нови инвестиции за по-качествени футболисти, за по-добра футболна база. Вместо това „червените дяволи“ купуват баскетболен тим по подобие на Барселона и Реал Мадрид, които също имат баскетболни отбори.

 

Успешното начало на този проект

Директорът по това време и дългогодишен адвокат на клуба Морис Уоткинс бе движещата сила зад това решение. „Червените“ купуват местния баскетболен клуб Уорингтън Вайкинг. Така се създава баскетболен клуб Манчестър Юнайтед, който играе двубоите си в Стретфорд Спорт Сентър.

Интересното по това време бе, че футболният клуб с години не може да стигне до успех, докато баскетболният пожъна успех още в началото на проекта.

Натурализираните американци Уил Браун и Джеф Джоунс, които от години са в Манчестър, се превърнаха в лидерите на този отбор. Но най-голямата звезда бе Корин Айриш. Той бе избран от драфта на НБА под номер 4 от Вашингтон Булетс, а година по-късно триумфира с баскетболния Манчестър Юнайтед. Той отбеляза невероятните 47 точки във финала срещу Кингстън в Чемпиъншип.

Манчестър Юнайтед

Година по-късно, след серия от 23 поредни успеха, Манчестър Юнайтед триумфира с титлата в английския баскетболен шампионат.

Всъщност проектът е бил със сериозен успех. Отборът на Манчестър Юнайтед игра в европейските турнири, като посрещна един от най-силните тимове на Стария континент – Реал Мадрид.

Идването на Фърги

Но този експеримент приключи толкова бързо, колкото се и появи. През 1986г. Аткинсън е изгонен от клуба. На негово място идва Алекс Фъргюсън, който променя всичко в клуба.

Шотландският специалист веднага обявява, че за него най-важни са успехите на футболния терен. Така инвестициите в баскетболния отбор се замразяват. Така преди края на третия сезон от съществуването си, баскетболния тим на Манчестър Юнайтед се разпада.

Алекс Фъргюсън

Краят на експеримента в Манчестър Юнайтед

Така само 3 години след своето създаване, отборът на Манчестър Юнайтед по баскетбол приключи живота си. А построената за целите на клуба зала с 8 хиляди стоящи места, в близост до „Олд Трафорд“, така и не се оправда.

Все пак Манчестър Юнайтед продаде правата за франчайз на отбора на местен консорциум от бизнесмени. Така се създадоха прочутите „орли“ на Манчестър.

Така „червените дяволи“ се фокусираха върху най-важното пред себе си, а именно футболните успехи.

Трудният старт при Фъргюсън все пак донесе първи трофей – титлата от ФА къп. Но най-доброто тепърва предстои. В следващите повече от 20 години Манчестър Юнайтед се превръща в най-големият футболен клуб в света, с невероятни успехи и огромни възможности.

А баскетболният тим отново смени името си, като в момента се подвизава като Джайънтс.

%d блогъра харесват това: