България срещу САЩ в спор за място на Олимпийските игри

След края на Световното първенство по волейбол, което се проведе миналия месец в Италия и България, стана ясна официалната ранглиста при мъжете. България се намира на 12-та позиция в ранглистата и попада сред най-силните отбори на планетата. Това ще даде шанс на „лъвовете“ да участват в квалификациите за Олимпийските игри в Токио, които ще се проведат през 2020г.

От ФИБА обявиха, че форматът на волейболния турнир от Олимпийските игри ще бъде същият както в Рио. Това означава, че за турнира ще се класират едва 12 отбора. Това прави задачата за „лъвовете“ изключително трудна.

Като изключим Япония, която получава директно място като домакин, остават 11 места за разпределение.

Формат на квалификациите за Олимпийските игри по волейбол

Родните национали ще вземат участие в двете пресявки за Олимпийските игри. Първо 24-те най-добри отбора според ранглистата ще бъдат разпределени на 6 групи от по 4 отбора. Тепърва ще се определи домакина на тези сблъсъци. Само победителите в тези групи ще спечелят право да участват на Олимпийските игри.

Останалите отбори ще бъдат разпределени в 5 континентални турнира. Победителят от всеки от тези турнири ще спечели последните места за Токио.

Първите квалификационни турнири ще се изиграят през лятото на 2019г., а вторите турнири – през пролетта на 2020г.

Съперниците на България

Тъй като след Световното първенство по волейбол няма да има повече размествания, вече са ясни съперниците на „лъвовете“ в първата квалификационна група. Тимовете ще бъдат разпределени по т.нар. „змиевидна система“.

Съперници на „лъвовете“ ще бъдат САЩ, Белгия и Камерун.

Всички квалификационни групи

Група А – Бразилия, Египет, Австралия, Пуерто Рико

Група В – САЩ, БЪЛГАРИЯ, Белгия, Камерун

Група С – Италия, Сърбия, Куба, Тунис

Група D – Полша, Франция, Германия, Мексико

Група Е – Русия, Иран, Словения, Финландия

Група F – Канада, Аржентина, Холандия, Китай

%d блогъра харесват това: