Себастиан Фетел ще бъде наказан с 3 места след квалификацията

Пилотът на Ферари Себастиан Фетел получи наказание, което ще изпрати немския пилот с три места назад след приключването на квалификацията. Довечера ще се проведе битката за първо място на стартовата решетка за утрешното състезание за Голямата награда на САЩ. Причината за наказанието е, че пилотът на Ферари не е намалил скоростта при червен флаг на пистата. Това се случи при тренировката снощи на пистата в Остин, Тексас.

Това означава, че в най-добрия случай немският пилот ще стартира от четвърта позиция на утрешното състезание. Така Люис Хамилтън ще получи огромен шанс да реши битката за световната титла още в утрешното състезание.

За да стане световен шампион британецът трябва да изпревари Фетел с поне 8 точки.

 

Какво направи Себастиан Фетел

Червените флагове по пистата бяха вдигнати след инцидент с болида на Чарл ЛеКлерк. Зауберът на младия пилот се завъртя, което замърси с чакъл трасето.

При вдигнат червен флаг на пистата пилотите трябва значително да намалят скоростта, с което да осигурят собствената си безопасност, както и тази на поддържащия персонал.

Стюардите след края на тренировката са прегледали подробен видеозапис, който показва позицията, телеметрията на болида, както и са взели под внимание думите на Фетел.

След вземане под внимание на всички фактори, стюардите решиха, че Фетел умишлено не е намалил скоростта.

„Както правилникът казва, точка 31.6 бе добавена тази година за да се увери, че пилотите ще намалят значително скоростта по време на червен флаг. Нарушението на това правило е много сериозна постъпка“, се казва в официалното изявление.

Това не е първият случай с наказание по това правило за сезона

По-рано през сезона пилотът на Форс Индия Естебан Окон също получи наказание от 3 позиции след неспазване на скоростта при червен флаг в тренировка. На първото състезание в Австралия местният фаворит Даниел Рикардо също получи подобно наказание.

%d блогъра харесват това: