Пеп Гуардиола – дефанзивният гений?

Всички футболни специалисти са на мнението, че Жозе Моуриньо, и то в най-силните си години, е истински пример за дефанзивна игра и тактически подход. Също така повечето анализатори и фенове са на мнението, че Пеп Гуардиола е олицетворение на атакуващия и красив футбол. Но всъщност испанския специалист може да бъде смятан и за един от гениите на дефанзивната игра.

Мнозина ще се запитат защо и то с основание. Отборите, които Гуардиола е водил, са били всичко друго, но не и дефанзивно настроени. Но като се погледне върху цифрите, то той може да бъде смятан за един от доайените в тази сфера.

Изминаха почти две години от онази загуба от Лестър, в която Сити загубиха с 4:2. След срещата Гуардиола заяви „Аз не съм треньор, който е привърженик на шпагатите. За това не тренираме шпагати. Това, което искам, е да играем добър футбол и да отбелязваме голове. За какво са ми шпагати?“

В седмиците след това изказване мнозина почитатели на английския футбол дори упрекнаха Гуардиола, че е наивен и не разбира от английски футбол. Именно в тежките единоборства и сблъсъците се крие красотата на английския футбол.

Пеп Гуардиола

Но мнозина пропуснаха може би пропуснаха нещо много важно. Това, че Гуардиола не харесва шпагатите и не ги тренира не означава, че той не се насочва към тренировки за защита.

Но успехите в защита на неговите отбори не се крият в добрата отбрана, изританите топки и здравите единоборства. Цялостната философия на испанския специалист му помага да постига изключителни дефанзивни резултати. А тя е колкото проста, толкова и трудно приложима – „Атаката е най-добрата защита“.

Когато отборът владее топката и атакува, то той трудно ще допусне попадение. И обратното, ако отбор през целия двубой е приел играта в своята половина, то рано или късно ще се стигне до попадение.

Дефанзивният рекорд на Пеп Гуардиола преди Висшата лига

По време на първия му сезон в Барселона той допусна цели 35 гола, но това не попречи „каталунците“ да направят най-силния си сезон. След това „блаугранас“ допуснаха 24, 21 и 29 попадения, което все е най-добрият резултат в шампионата.

В Германия нещата също не се промениха. Вярно е, че Гуардиола разполагаше с най-добрия отбор в Бундеслигата, но начинът, по който триумфира със Сребърната Салатиера 3 поредни сезона бе повече от впечатляващ. В последния си сезон начело на „баварците“ неговият тим допусна едва 17 попадения.

Всъщност интересен факт е, че Пеп Гуардиола е завършвал с най-добрата защита повече сезони, от колкото е печелил титлите на страната. Още по-интересен е фактът, че испанският специалист завършва кампания с най-добра защита повече пъти, от колкото с най-добра атака.

Пеп Гуардиола

Балансираният отбор на Гуардиола

Това определено е първата основна цел пред испанския специалист във всеки един от водените от него отбори. Още по време на първия сезон в Барселона той заяви, че ще се опита да изгради балансиран отбор в двете основни фази на играта.

Но всъщност заради стила на игра, прилаган от испанеца, мнозина го смятат за един от най-офанзивните треньори, без да обръщат внимание, че всъщност той може би показва какъв ще бъде футболът на бъдещето.

Именно в това се изразява неговият дефанзивен гений. Той е успял да намери разковничето – контролът на топката и честата атака предпазва отбора в защита. Именно това трябва да е футболът на бъдещето. Всички факти, всички размисли водят на там. Отбори, които играят в стил „катеначо“ и 90 минути рушат играта са обречени на все по-малко успехи.

Силното начало на сезона

От началото на сезона Манчестър Сити определено има най-добрата защита във Висшата лига. „Гражданите“ са допуснали едва 3 попадения в 9 двубоя в лигата. Това е с едно попадение по-малко от Ливърпул.

Освен това футболистите на Пеп Гуардиола са допуснали най-малко удари посока вратата на тима, както и най-малко удари в очертанията на вратата.

Тактическият гений на Гуардиола се разкрива в друго негово виждане. Той е на мнение, че за чистата мрежа не трябва да се сипят похвали само върху вратаря и защитата, но и върху целия отбор.

Дори при стила на игра на испанския специалист, то футболистите в предни позиции могат да допринесат много за стабилността в защита на тима. Те трябва просто да контролират топката и да не я губят. А в това се крие успеха на отборите, които испанецът е водил.

Манчестър Сити

Висока преса след загуба на топката

Отборът на Манчестър Сити е изключително силен във владението на топката. „Гражданите“ могат дълги периоди от двубоя да разиграват топката без да я загубят. А това обезверява противника и го изморява. Защото противниковите играчи трябва да пресират и да се позиционират по-добре след всеки пас на футболистите на Манчестър Сити. Това ги прави по-бавни и тромави в решителните моменти на двубоя.

Когато топката бъде отнета от Манчестър Сити, то полузащитниците веднага налагат висока преса. Това води до грешка в обърканите и изморени футболисти на противниковия отбор и в повечето случаи топката бързи се връща в притежание на „гражданите“.

Престижни рекорди са на хоризонта

Мнозина смятат Жозе Моуриньо за най-големият пример за изкусна дефанзивна игра във Висшата лига. Именно португалецът, по време на неговия първи период в Челси, държи рекорда и за най-много чисти мрежи за един сезон – 15.

Манчестър Сити е в серия от 5 последователни и общо 6 от началото на сезона. Не е изключено „гражданите“ да подобрят и този рекорд. А това определено може да короняса Пеп Гуардиола като гения на дефанзивната игра.

%d блогъра харесват това: