Настройки за перфектно тики-така във ФИФА 19

Една от най-популярните тактики във футбола определено е тики-така. С нея отборите на Испания и Барселона постигнаха най-големите си успехи в последните години. Тази тактика, базирана на къси подавания и много движение, е и сред най-добрите и във ФИФА 19. Всъщност тази тактика е леко променена от Маурицио Сари в Челси.

Италианският специалист вкара нова тактика, която се казва Сарисмо и е базирана на много владение на топката, много подавания, движение, агресия и фантазия в предни позиции. Определено настройките за формацията, тактиката, играта в атака и защита, както и индивидуалните роли на футболистите, ще ви помогнат да направите вашия отбора да изглежда на Челси.

Какво е Сарисмо и ще донесе ли успех във ФИФА 19?

Маурицио Сари използва една от най-често играните формации в играта ФИФА   – 4-3-3, като в средата на терена има дефанзивен полузащитник, който помага на защитата и двама, които играят по-свободно в предни позиции.

Именно този полузащитник е свръзката между атаката и защитата и е един от най-важните футболисти в тима ви.

Едно от основните качества на този стила на игра, е възможността да се търсят празни пространства в сгъстената отбрана на тима. Честото подаване дълбоко в полето на противника изтласкват защитниците напред, което може да освободи пространство за влизащите на вътре към наказателното поле флангови футболисти.

Формацията

Както споменахме вече, изберете формацията 4-3-3 (holding). Като опциите ви тука са две. Централният нападател може да е класическият таран, както Сари прилага в Челси. Той може да е здрав физически, висок, готов да се пребори за висока топка и да я свали на нахлуващите футболисти.

Но ако вашият стил е да държите топката на тревата, то на вас ви трябва бърз, нисък и повратлив нападател. Той трябва да може да се надиграва успешно 1 в 1 и да създава положения за своите съотборници, както и да е готов да се надбягва с противниковите защитници.

ФИФА 19

Но тази формация е готова от ФИФА и това няма да ви помогне да промените особено играта. За това е важно да имате много добри настройки на…

… Тактиката

Един от отличителните белези на сегашния Челси е високата преса, особено когато отборът загуби топката. Така вашият съперник ще има много малко време да реагира и да изнесе топката, като в повечето случаи той ще я загуби в невралгична зона.

За това трябва да дадете в менюто с тактиката в защита constant pressure на defensive style.

Следващата стъпка в изграждането на отбора е свързана с разположението на защитниците. В менюто за широчината (depth) вие трябва да изберете 6 от 10. Така отборът ви няма да има много празни пространства между централните защитници и те ще са достатъчно близо да се покриват в случай на грешка.

Но по-важната настройка е свързана с дълбочината на вашите защитници (depth). Този сезон футболистите на Челси играят изнесени дълбоко напред да пресират. Често сме срещали бранителите на „сините“ да играят около центъра. Така вашият противник ще трябва да разиграва в сгъстено пространство и вероятността да загуби топката е огромна. Изберете в това меню 8 от 10. Все пак трябва да сте предпазливи и да не допускате изритана дълга топка в предни позиции.

ФИФА 19

Настройки в атака

Съвременният тики-така, както бе определен стилът на Челси, е базиран изцяло върху владението на топката. За това вашият отбор във ФИФА 19 трябва да бъде пригоден така, че да имате свободни футболисти, които да поемат топката и тя да се движи бързо в предни позиции.

Може да ви отнеме по-дълго време да стигнете до гол, но със сигурност ще можете да контролирате играта, а това ще ви донесе много дивиденти.

На опцията offensive style изберете possession. Важна характеристика за Сарисмото е играта по цялата ширина на игрището. За това отборът ви не трябва да е концентриран в средата на терена. Изберете широчината да е на 8 от 10.

ФИФА 19

Другата важна опция при изграждането на тактиката ви е колко футболисти да има в съперниковото наказателно поле (players in box). Когато владеете топката продължително, ще дойде момент, в който ще имате нужда футболистите да се включат в наказателното поле. Но не бъдете алчни в това, изберете 4 от 10. Защото ако населите противниковото наказателно поле първо рискувате да се оголите и второ – футболистите ви да изпаднат в засада.

От настоящата игра вие имате по-голяма свобода да избирате тактиката и при статични положения. Голяма част от футболистите, които ще изберете за тази схема, ще са бързи, но не достатъчно силни физически. Това означава, че при статични положения ще имате нужда от мощта на бранителите ви. Изберете на опциите corners и free kicks 4 от 5.

Инструкции на играчите в защита

За перфектното позициониране на футболистите е необходимо да им дадете правилните инструкции. За левия бек трябва да е активно включването в предни позиции, както и с нормални intercepcions и overlap runs. Същото важи и за десния защитник.

Що се отнася до защитниците, там няма какво да променяте. Убедете се само, че те няма да се включват в атаката.

Инструкции на играчите в полузащита

Това е най-важната част от вашия отбор. Десният ви полузащитник трябва да е разиграващият. Той трябва да се движи свободно в средата на терена, да подава, но да не се включва масирано в предни позиции. Дайте му инструкция да остава в задни позиции. Същата инструкция дайте и да на дефанзивния ви полузащитник. Той трябва да е готов винаги да покрие бековете, които са се впуснали в предни позици.

Що се отнася до левия ви полузащитник, то той трябва да има свободна роля на игра, да се включва в предни позиции. Важно за него е да има добър дрибъл и да умее да отбелязва от далечно разстояние.

Инструкции на футболистите в атака

На крайните ви бранители дайте да имат свободна роля и да не се връщат неизменно в защита. Така те ще имат свободата да искат топката около наказателното поле.

Централният ви нападател трябва да бъде target man и да има активирана опцията basic defensive support.

 

%d блогъра харесват това: