Създаване на национален отбор по футбол там, където няма държава

Навсякъде по света футболът е повече от игра, той е начин на живот. Това е спорт, който обединява, помага на хората в трудност и се опитва да разреши всички социални проблеми. Такава е и историята в една държава, което все още не е призната официално. Тя носи името Сомалиленд и се явява като оазис в един размирен регион. А мечтата на няколко израснали във Великобритания момчета е да създадат национален отбор по футбол там, където все още няма държава.

Мечтата на много деца в целия свят е да могат да тренират футбол спокойно. Такава е и мечтата на децата, които ритат по улиците на Харгезия. Но тя се превръща в реалност, а историята показва невероятните неща, които може да направи футбола за обикновения човек.

Какво е Сомалиленд?

Това е автономна област, която се самоуправлява. Тя е всичко, което се очаква от държава. Хората си имат паспорти, имат валута – сомалилендски шилинг. Регионът си има и флаг, и парламент. А президентът е избран в мирни и демократични избори. Това е едно от малкото спокойни места в този размирен регион.

Областта се намира между Етиопия и Сомалия и е много близо до размириците, от които страдат мнозина. Страната е една от най-бедните в света. Според изследвания нормалният жител на тази област изкарва малко над 300 долара за година. А всяко 11-то дете умира още в детството си от глад или заболявания, свързани с лошия начин на живот.

Сомалиленд

Нивото на живот е лошо, а не може да се говори за добра инфраструктура за спортуване.

Страната се намира на залив, който е свободен и няма набези от пирати. Насилия в страната няма, а в ООН това е официална автономна област в Западна Сомалия.

Израснали във Великобритания младежи се завръщат в родината си да помагат

Тази област си има всичко, което е присъщо за независима държава. Едно от малкото липсващи неща е признат от ФИФА футболен отбор.

С надеждата да създадат национален отбор по футбол там, където няма държава, се нагърбват няколко младежи, израснали във Великобритания.

Ахмед Али и Мохамед Саиид от Бирмингам, на 26 години, както и Абдисалам Ахмед и Хюсеин Адан от Лондон, се завръщат в родината си. Тяхната цел е ясна – да помогнат за развитието на футбола в този размирен регион.

Ахмед Али е бивш скаут в отбора на Уест Бромич Албиън и е много добре запознат с процедурите във футбола. Според него основната цел на тази малка група е да даде възможност на децата да играят любимата игра. По този начин няма опасност те да бъдат подведени и да влезят в някоя разбойническа банда.

Сомалиленд

Те стартират от нулата през февруари, когато се завръщат в родината си. Четиримата имат опит в треньорството, но пристигат в страна, в която няма стадиони, няма пари и няма футболисти.

Тъй като Сомалиленд не е член на ФИФА, страната не получава средства от световната футболна централа. А правителството има други приоритети, основно създаването на възможно най-безопасна среда за живот.

Младите мъже разказват, че са се срещнали с министъра на спорта в Сомалиленд. Той е бил възхитен от предложението на младежите да работят безплатно и да проведат курсове и семинари на желаещите. Министерството е изразило готовност да помогне с всичко, но не и с финансови средства.

В началото се записват 140 деца

Интересът към проекта на младите мъже е огромен. 140 деца се записват за първите тренировки по футбол в страната. А игрището дори не е с големи размери, а такова, за малки врати.

В страна, в която е по-нормално да видите камили и магарета по централните улици, а не автомобили, 140 деца, запалени от футбола, е добро начало. В страна, в която средната продължителност на живота е 50 години, желанието за спорт е похвално.

Младите инициатори съобщават пред BBC, че предизвикателствата са много. Едно дете идва на тренировка, а следващия ден води 6 приятеля. А желаещите се увеличават постоянно, а те няма как да откажат на някое от тях.

Това показва, че страната обича футбола, че той има място в нея и след време може да се изгради национален отбор, който да постигне сериозни успехи.

Има ли национален отбор по футбол на Сомалиленд

В различни неофициални турнири, отбор на Сомалиленд е участвал. Но той е съставен главно от силната диаспора в скандинавските страни и Великобритания. Страната е член на КОНИФА (конфедерация на независимите футболни асоциации).

В различни двубои под егидата на тази организация, непрофесионалните футболисти, израснали в Европа, успяват да постигнат и единствената победа – с 3:2 срещу Чагоския архипелаг.

Основната цел пред четиримата завърнали се в родината е страната да бъде призната от ФИФА. Така тя ще получи финансиране, с която да подобри инфраструктурата и възможностите за развитие на футбола.

В момента във ФИФА има 211 члена, което е с 18 повече от ООН. Последните попълнения в световната футболна организация бяха през 2016г., когато Гибралтар и Косово бяха приети.

Футболът се развива с дарения

Разбира се, финансовите средства никога не стигат. Развитието на футбола продължава с дарения. От УБА, благодарение на връзките с клуба, са осигурили екипировка за част от младежите. Други от тях носят екипи, които са на Порт Вейл или Уолсол.

Футболистите са разделени на отбори до 13, до 15 и до 17 години, като се провеждат различни тренировки, съобразени с възрастта.

Сомалиленд

По този начин младите могат да покажат таланта си, а връзките с тимове от Западна Европа могат да помогнат за трансфер в някоя развита академия. Все пак това е региона, който ражда един от най-великите лекоатлети в момента – Мо Фара.

За всички деца е мечта да играят във Висшата лига. Те са готови на всичко да стигнат до английския футбол. А с усърдни тренировки това може да се постигне.

Така те могат да си спечелят трансфер в Европа и възможност за добър живот. А в момента опцията е свързана с опасно пътуване през Либия и влизане нелегално в Европа. А смъртността на тези опасни пътешествия е огромна.

Но футболът не дава само възможности, той дава надежда. А тя е достатъчна за тези над 140 деца, които започват да тренират любимия си спорт.  

Comments

comments

%d блогъра харесват това: