Сърбия ще бъде домакин на Евроволей 2021

Сърбия ще бъде домакин на Европейското първенство по волейбол за жени, което ще се проведе през 2021 година.

Това стана официално факт, след като на специална церемония в Белград, президентът на Европейската конфедерация Александър Боричич и неговият колега начело на Сръбската федерация Зоран Гайич подписаха споразаумение за организацията на шампионата.

Именно столицата на западните ни съседи ще приеме група от 6 отбора на турнира заедно с мачове от елиминационната фаза, сред които 1/2-финалите, този за бронзовите медали и големия финал.

Сърбия, тогавашна Югославия, за първи път е домакин на Европейско първенство през 1975-а година. Сърбия и Черна гора заедно с Италия организираха през 2005 година шампионата на Стария континент за мъже, когато Рим беше домакин на финалната фаза. Отново в сътрудничество с Италия, Сърбия прие надпреварата за жени през 2011, а домакин на финалите беше Белград.

“За мен е огромна чест и удоволствие да бъда тук с моите волейболни приятели. Искам да благодаря на Министъра на младежта и спорта г-н Ваня Удовичич за помощта в развитието на волейбола през последните години. Ние много ценим неговите усилия и съпричастност. Европейската конфедерация промени формулата на шампионата и през следващата година, за първи път в историята, Европейското първенство ще се проведе в 4 държави и при двата пола. През 2021 Сърбия ще приеме една група от първия етап и мачове от елиминационната фаза включително и финала. Желанието ни е да развием и промотираме волейбола по различен начин и това първенство със сигурност е стъпка в правилната посока. Искам да приканя всички вас да започнете с организацията и популяризирането на шампионата още от днес”, заяви президентът на Европейската конфедерация Александър Боричич.

По-рано през тази година женският национален отбор на Сърбия триумфира със златните медали на Световното първенство по волейбол в Япония. На финала западните ни съседки надиграха Италия с 3:2 гейма и вдигнаха световната титла.

Comments

comments

%d блогъра харесват това: