ФИФА обмисля СП да се провежда през две години

ФИФА обмисля предложение, което предвижда Световните първенства по футбол да се провеждат през две години, коментира президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес.

Идеята на Блатер и КОНМЕБОЛ

Бившият президентът на международната футболна федерация Сеп Блатер прокарва такава идея още през 1999г., но тогава не среща достатъчна подкрепа и предложението отпада.

Сега южноамериканската федерация възвръща идеята на дневен ред. Остава ФИФА да реши дали да има Мондиал на всеки две години, вместо сегашния период от четири. Другото предложение е да бъде организирана глобална Лига на Нациите, в случай че идеята за Световен форум през две години не се понрави.

Световният шампионат ще бъде в разширен формат от 48 отбора, считано от Мондиал 2026, но Домингес се надява на още по-голяма промяна, каквато би позволила на футболистите да играят повече на най-голямата футболна сцена.

“Никога не казваме не; винаги казвам защо не”, казва президентът на КОНМЕБОЛ.

КОНМЕБОЛ президент
Президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес

“Винаги сме искали да имаме глобална лига на нациите и винаги ще подкрепим подобна идея. Предложението, което направихме към ФИФА е Световното първенство да се играе на всеки две години, вместо през четири.”

“Вместо да имаме Лига на нациите между това, можем просто да имаме Световно първенства на всеки две лета. Ако останем с настоящия формат, то доста играчи не биха могли да играят на повече от две първенства. Виждаме добра възможност за промяна, чрез нашето предложение.”, завърши Домингес.

%d блогъра харесват това: