Нанси Лапакова – “Волейболът в България е на по-добро ниво от този в Гърция”

Нанси Лапакова е подрастваща българска волейболистка. Тя е продукт на школата на Панатинайкос, като преминава и през женския Еноси Вирона. През това лято тя се завръща в България, като става част от отбора при девойките старша възраст на Славия. Тя е и студентка в Националната спортна академия (НСА).

Прочетете какво сподели Нанси за разликата между волейбола в България и Гърция и за развитието на младите състезатели в родния волейбол.

Интервю с Нанси Лапакова

Как започна да тренираш волейбол?

Първоначално тренирах 3 години конна езда, но след като разбрах, че това не е за мен започнах да тренирам волейбол, след като баща ми е тренирал волейбол, тръгнах по неговите стъпки.

Какви са най-големите ти успехи?

През 2017г. с отбора, в който играех, станахме първи на плейофите и от Б категория се качихме на А2 категория. (А2 категория е второто ниво на волейбола в Гърция – бел. авт).

Нанси Лапакова

В Гърция си играла в един от грандовете – Панатинайкос. Можеш ли да споделиш нещо по-интересно от периода ти в този отбор?

Специално този отбор се занимаваше само с женския и мъжкия отбор. За “по-малките” нямаше хубави часове за тренировки нито се обръщаше голямо внимание на играчите. А вероятността да те вземат при жените или мъжете беше абсурден. Мога да споделя, че даже миналата година нямаше женски отбор и тази е с две категории на долу.

Нанси Лапакова

След това премина в Еноси Вирона. Защо се стигна до промяната на клуба?

В Панатинайкос не бях доволна от треньора. Не бях съгласна с неговите постъпки, тъй като той никога не си държеше на думите. За това взех решението да се преместя в друг отбор, а не както повечето играчи, да се откажа.

Там направи дебют в женския отбор. В кое ниво на гръцкия волейбол се състезава този отбор? Колко двубоя записа при жените?

В Еноси Вирона през 2016-2017 успяхме от Б категория да се качим на А2. Аз бях една от най-малките в женския отбор и бях третата четворка, така че през всяка възможност треньора ми даваше шанс да играя и както беше казал и той, много съм помогнала на отбора да стигне до плейофите.

Защо реши да се върнеш в България и да продължиш тук кариерата си?

Върнах се в България главно заради висшето ми образование. За мен волейбола е начин на живот и нямаше как да се откажа от него, затова продължавам кариерата си в Славия.

Нанси Лапакова

От скоро си в Славия. Какви са впечатленията ти от клуба?

Славия имат цели и полагат много усилия за да ги постигнат. Само хубави впечатления мога да имам при положение, че ме приеха за ”една от тях” още в началото.

Можеш ли да посочиш някакви различия между волейбола в Гърция и България? В коя страна той е на по-добро ниво.

В България волейболът е на по-добро ниво, няма сравнение. В България има спортни зали, часове за тренировки и желание, нещо което в Гърция много рядко се среща.

Имаш ли някакви суеверия, които изпълняваш преди или по време на двубой?

Винаги имам розов ластик на лявата ръка и нося ръкави, които ми подари разпределителката на стария ми отбор.

Какви са плановете ти за бъдещето?

Искам да завърша успешно НСА с учителски и треньорски профил. Относно волейбола, мисля да се състезавам колкото повече е възможно. Иначе кариерата ми с волейбола няма да приключи, тъй като ще уча за треньорка по волейбол.

Нанси Лапакова

Коя ти е любимата волейболистка и на коя искаш да приличаш?

Любима волейболистка да съм честна нямам. Предпочитам да следя мъжки волейбол и Александър Атанасиевич ми е любимец. От женския волейбол се възхищавам на Мария Филипова.

Според теб кое е най-важното качество, което трябва да има успешният волейболист?

Един успешен волейболист, освен всички други важни качества (височина, отскок , техника ,сила, бързина) трябва да играе умно. Трябват тренировки, упоритост и най-важното ЖЕЛАНИЕ!

%d блогъра харесват това: