Принцът и аз – невероятната история на първия тайландец във Формула 1

Преди дни стана ясно, че през следващия сезон във Формула 1 тайландецът Александер Албон ще се присъедини към Торо Росо. Той се превръща в едва вторият представител от тази държава, който участва във Формула 1. А първият тайландец  в историята на този спорт се подвизава в зората на този спорт. А неговата история е повече от любопитна.

Първият тайландец в историята на този спорт е принц Бирабонгезе Бануджей Бхунабанд или познат в Европа като Би Бира. Той се състезава между 1950 и 1954г., а той е един от примерите за живот, който е изживян на пълна скорост.

Той бе принц

Бира е роден през 1914г. в кралското семейство на Тайланд. Преди 1932г. тази страна се казва Сиам. Баща му е най-малкият брат на крал Чулалонгкорн.

А неговият дядо, крал Монгкурт е познат в цяла Европа като един от най-добрите управници на страна от този регион. Кралят е вдъхновил един от най-популярните мюзикъли от този период – „Кралят и Аз“.

Формула 1

Бира изобретява състезателните цветове на Тайланд

Би Бира е част от автомобилните състезания много преди създаването на Формула 1 през 1950г. Един от наследниците на трона на страната, Бира бе изпратен да се обучава в един от най-престижните университети в света – Кембридж.

Любопитно е, че той учи изкуство, по-точно той се обучава за скулптор при популярния Чарлз Уийлър. Но талантът на тайландския принц не е бил в изкуството, а да се подвизава на пистата.

През 1935г. неговият братовчед принц Чула го кани на демонстративно състезание в Брууклендс. И така се ражда искрата в Бира да се състезава на голяма скорост.

Отборът на Чула се казва „Уайт маус рейсинг“, но Бира изрисува болида си по различен начин. Неговият болид е в краска между синьо и жълто. Той е вдъхновен от една скандинавска красавица, с която се е запознал в предишния ден.

А по това време болидите са носили цветовете на страните. Синьо за Франция, бяло за Германия и  Червено за Италия. Така Бира изобретява състезателните цветове на Тайланд.

Формула 1

Обича и да лети

Често състезателите във Формула 1 са наричани и пилоти. А това е тръгнало именно от принц Бира. Той е обичал летенето и е правил множество продължителни полети с малки самолети. Той е летял от Лондон до Банкок в един малък двумоторен самолет.

С отменянето на състезанията по време на Втората световна война, Бира впряга своите умения в друга насока. Той е учил бойците от Британските военновъздушни сили. Той става главен инструктор, като обучава бойците на Великобритания в St Merryn Royal Naval Air Station.

Формула 1

Бира се състезава в зората на Формула 1

Никой не претендира, че Бира е бил велик в този спорт, но определено той е бил качествен и талантлив пилот с някои значителни успехи.

В първия сезон във Формула 1 той успява да влезе два пъти в точките на състезанията, които се провеждат само в Европа. По това време точки се дават до 5-то място на надпреварата.

През 1951г. той претърпява падане със ски и се оттегля за кратко от състезанията на висока скорост. За този сезон той участва само в състезанието в Испания. Той печели с неговото Мазерати квалификацията, но проблем още в първата обиколка го изважда от състезанието.

По-късно той се състезава за Гордини, Конаут и Мазерати, но не успява да запише нова точка до 1954г. Тогава той основава свой отбор. Той дори печели няколко състезания, но по това време те не са от календара на Формула 1. В края на 1954г. тайландецът се отказва от спорта.

Бира Формула 1

Той участва на 4 Олимпиади

Животът извън моторните спортове не го кара да се отказва от спорта. Бира участва в състезанията по ветроходство на 4 Олимпиади – в Мелбърн (1956), Рим (1960), Токио (1964) и Мюнхен (1972). Най-доброто му класиране е 19-то място.

Смъртта му вдига полицията на крак … за кратко

Два дни преди Коледа през 1985г. първият тайландски пилот във Формула 1 умира. Той е малко над 70-годишен и припада на гара в Лондон. Тайландецът получава масивен сърдечен удар.

Той е бил от южноазиатски произход, но в себе си не е имал документи. Полицията не е била способна да го идентифицира. Все пак те го правят. Намират бележка в джоба му, но е на език, който нито един от полицаите не е разбирал.

След като бележката е изпратена на експерти в университета в Лондон се оказа, че езикът е тайландски. Бележката е адресирана към принц Бира. Полицията се свързва с посолството на Тайланд, което бързо установява самоличността му.

%d блогъра харесват това: