Историята за нацисткия флаг, който се развя на „Уайт Харт Лейн“

Отборът на Тотнъм се сбогува преди повече от година с клубния стадион „Уайт Харт Лейн“. Арената на „шпорите“ е видяла много мачове, с което определено тимът се гордее. Но един със сигурност няма как да спадне сред тези срещи. Става въпрос за противоречивия двубой между Англия и Германия през декември 1935г.

По това време Германия е предвождана от нацисткия лидер Адолф Хитлер и спортът е издигнат на пиедестал. Фюрерът използва спортните успехи за пропаганда на своето нацистко управление.

Олимпийските игри в Берлин през 1936г. са едни от най-скандалните, преминали под натиска на свастиката. Но през 1935г. германците излизат в приятелски двубой срещу Англия, а „Уайт Харт Лейн“ е арената на този сблъсък. Скандалното е, че по това време на стадиона на Тотнъм е издигнат нацисткият флаг със свастиката, а само 4 години по-късно двете страни влизат в битка по време на Втората световна война.

А това е двубой, който раздели отбора. В Северен Лондон редица еврейски семейства протестират срещу двубоя. Новините за репресиите върху евреите в Германия са стигнали до британците и това ги е ужасило.

Протести преди двубоя

Идеята за двубой между Англия и Германия се взема през лятото на 1935г. По този начин двете страни трябва да намалят напрежението помежду си.

През септември става ясно, че сблъсъкът ще се играе на „Уайт Харт Лейн“. И това вдига на протест евреите от Лондон. Точно по това време влизат в сила законите от Нюрнберг. Според тях евреите в Германия нямат право на лична собственост, като започва мигновена конфискация.

Благодарение на този двубой се вдига реномето на Германия. Той и подпомага провеждането на Олимпийските игри няколко месеца по-късно. Няколко големи държави обмислят бойкотирането на игрите, но Великобритания и политиката на помирение със сигурност са направили разликата.

Всичко е направено за комфорта на германците

Докато в Англия редица хора протестират за този двубой, организаторите на този футболен спектакъл се стремят да помогнат на немците да се чувстват по-добре. Феновете на Германия са субсидирани от нацистката партия да отидат в Лондон, като те изцяло подкрепят вижданията на нацисткия лидер.

Това е перфектният шанс Хитлер да покаже пред света своя режим и да го кредитира. Определено подобно гостуване в една от най-заклетите демокрации в света добавя престиж на нацисткия режим.

Докато организаторите на двубоя се стремят за гладкото протичане на двубоя, от анти-нацистката организация в Англия подготвят 15 хиляди протестни пощенски картички, които са отпечатани.

Те покриват улиците около „Уайт Харт Лейн“, с което лондончани показват своето мнение за нацистките репресии в Германия.  Все пак Англия е разделена на две. Една част смята, че този двубой е скандален, докато друга смята, че немските футболисти идват в Англия само да играят футбол и да покажат колко велика е играта.

Преди двубоя Хитлер изпраща футболистите с призив да играят честно и почтено и че това е само футбол. Тогава футболистите се качват на самолета, изрисуван със свастика и отлитат за Англия.

Уайт Харт Лейн

Мирните гости

В деня на мача много немски почитатели на футбола пристигат в Англия. Те прииждат през южните пристанища, най-вече Саутхемптън. Това е един своеобразен поход до Лондон, който Хитлер се опитва да постигне след години по време на войната.

Но все пак подобен двубой в подобно размирно време е изключително опасен. Това налага осигуряването на стриктни мерки за сигурност. Това е един от първите двубои в историята, при които се осигуряват подобни мерки за сигурност.

По това време футболните срещи са празник на спорта и не изискват засилено полицейско присъствие.

Повратният момент

Въпреки протестите и призивите от множество английски организации двубоят да не се играе, той започва. А на трибуните има 800 обучени полицаи, които да се погрижат за сигурността на двубоя. Дори специална полицейска станция е изградена в близост до стадиона, където има още полицаи да се наместя при нужда.

От едната страна на стадиона има демонстрации, които със сигурност вдигат напрежението. Полицията взема жестоки мерки. Всеки, който има лозунги против нацистите е арестуван. Така се усмирява този протест и не се стига до сблъсъци.

А немските футболисти трудно преминават последните метри към стадиона, като превозните средства са обвити от протестиращата тълпа.

В крайна сметка над 10 хиляди немски почитатели заемат мястото си на източната трибуна. Но стадионът не е пълен, властите на допускат много английски почитатели поради мерки за сигурност.

Ге

Нацисткият флаг се развява на „Уайт Харт Лейн“

В началото на двубоя немският отбор отправя традиционния за нацистите поздрав с вдигнатата ръка. Той е недолюбван във Великобритания. Интересното е, че и британските футболисти отправят този поздрав, който остава запечатан на лентите на фотографите.

Това допълнително разгневява феновете по трибуните, но след това е пуснат химна на Великобритания, който е посрещнат с уважение от немските футболисти.

Ърни Уули, дългогодишен фен на Тотнъм и на живо гледащ двубоя, си спомня по-късно, че полицията е била много строга с почитателите на стадиона. Органите на реда са правили забележка на хората, които не гледат нацисткия флаг по време на химна на страната. А свастиката се вее гордо на „Уайт Харт Лейн“.

Уули в крайна сметка е арестуван. Той обявява, че „нацисткият флаг не е харесван“ във Великобритания, заради което нощува в ареста.

Двубоят се превръща в сцена от игрален филм

По време на двубоя си личи, че Англия е по-добрият тим. „Трите лъва“ побеждават в този двубой с минималното 1:0, въпреки че играят по-добре.

В края на двубоя сцената се превръща като изваден от спортен филм. След последния съдийски сигнал двата отбора напускат терена рамо до рамо, поздравявайки се и ставайки синоним на мирна игра.

Именно този двубой, колкото и скандален да е бил, се превръща в един от основните моменти в историята на футбола. Важно е да се отбележи, че футболът помага в един тежък момент да се сближат двете враждуващи нации.

%d блогъра харесват това: