Петър Нортхуг слага край на кариерата си

Един от най-именитите ски бегачи Петър Нортхуг обяви края на своята кариера. Норвежецът спира с професионалния спорт на 32-годишния възраст след титли от Световни първенства и Олимпийски игри. Причината да се откаже в тази сравнително ранна възраст са множеството контузии и здравословни проблеми, които го преследваха последните години.

Беше едно страхотно приключение. Като малко момче мечтаех да стана добър скиор и съм горд от постигнатото. Ски-бягането беше моят живот за толкова много години, така че ми е трудно да го напусна. Направих всичко възможно, за да се върна във форма и да се боря за място в националния отбор за Световната купа, но в последните две седмици усетих, че съм изостанал много и не мога вече да отделям необходимата енергия“, заяви Нортхуг в социалните мрежи.

 

Петър Нортхуг е двукратен олимпийски шампион

Норвежецът години наред е сред най-добрите в ски бягането. Той завоюва две олимпийски титли от игрите във Ванкувър през 2010г. Тази година дой не участва на зимната олимпиада в ПньогЧанг заради контузия и слаба форма.

През невероятната си кариера норвежецът спечели 13 титли от Световни първенства, както и записа 38 победи в стартове за Световната купа. Единственият престижен трофей, който така и убягна на Нортхуг, е в престижната обиколка Тур дьо ски.

%d блогъра харесват това: