Вече 4 години Шахтьор Донецк е далеч от дома си

В последните години отборът на Шахтьор Донецк постигна забележителни успехи, превръщайки се в най-стойностния украински тим в европейските клубни турнири. Отборът има добре развито скаутско звено и развива много добре бразилски футболисти, които след това се продават на добра цена в други европейски отбори.

Всичко това ви изглежда като добра приказка за отбор от Източна Европа, който е заобиколил трудностите. Но всъщност това не е напълно вярно. Вече 4 години Шахтьор играе извън дома си – „Донбас Арена“ – едно истинско спортно бижу в град Донецк.

Причината – конфликтът между Русия и Украйна и сблъсъците, които бяха най-ожесточени именно в региона Донбас и град Донецк.

Само преди 6 години „Донбас Арена“ бе свидетел на класен европейски сблъсък

Връщаме се до датата 26 юни 2012г. Тогава на полуфинал на Европейското първенство един срещу друг се изправят Португалия и Испания. Иберийският сблъсък се играе именно на „Донбас Арена“. Прекрасното спортно съоръжение е подготвено по перфектен начин за този сблъсък.

Тогава Испания отстрани Португалия и се класира за финала на шампионата, който се игра няколко дни по-късно в Киев.

По това време изглеждаше, че „Донбас Арена“ е сред най-модерните съоръжения в Европа и нищо чудно да бе спечелил финал на Шампионската лига или Лига Европа в скоро време. Вместо това през май финалът на най-престижния клубен турнир отново бе в Украйна, но на Олимпийския стадион в Киев.

Повратният момент

Всичко върви перфектно за Шахтьор Донецк и областта Донбас. Точно 2 години, 2 седмици и 6 дена след полуфинала за Европейското първенство се случва една трагедия, която завинаги променя този регион.

Пътнически самолет с над 280 пасажера, правещ полет по линията Амстердам – Куала Лампур е свален. Той се разбива до река Миус, която е границата между областите Донбас и Луганск.

За втори път в рамките на две години всички погледи са насочени към Донбас. Но този път не заради спортно събитие.

 

Свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии предизвика дипломатически трусове, които и до днес не могат да отшумят.

Дипломатическите отношения между Киев и Москва са прекратени. По-късно се оказва, че Русия подпомага сепаратистите в Донбас и Луганск, които искат да се отделят от Украйна и да се присъединят към Русия.

Над 10 000 души загиват в конфликта в тези две области, както и над 2 милиона души стават бежанци.

Конфликтът повлиява на Шахтьор Донецк

Може би най-известните от тези 2 милиона бежанци са отборът на Шахтьор Донецк и неговите фенове. Конфликтът в Донбас принуди отбора да напусне своето спортно бижу. Клубът е принуден да играе двубоите си на почти 300 километра североизточно – на стадион „Металист“, който е с капацитет от 40 хиляди зрители.

Този голям стадион не може да бъде пълнен винаги от феновете на Шахтьор. Често се случва в двубои на отбора, особено срещу непретенциозни отбори, да има по-малко и от 5 000 зрители.

Отливът на посещаемост на мачовете на Шахтьор няма да повлияе на тима финансово. Клубът е собственост на най-богатия украинец. Но това вреди на украинския футбол, на неговото развитие, на неговите успехи.

И през тази година Шахтьор Донецк до последно се бореше за място в директните елиминации на Шампионската лига.

Във важния двубой срещу Олимпик Лион над 30 000 зрители бяха заели местата си на Олимпийския стадион в Киев. Това е сериозна посещаемост, но ако този двубой се бе изиграл на „Донбас Арена“, то вероятността за успех на украинския тим бе по-голяма.

Шахтьор Донецк

В някои двубои Шахтьор игра и на стадиона в Лвов, който е на почти 1 000 километра от техния дом. Истински бежанци!

Отборът от Донецк имаше намерението да организира важния двубой срещу Лион в Харков, което би дало повече шансове на феновете на тима да напълнят стадиона. В последния момент след натиск на „хлапетата“ към УЕФА и изострянето на отношението между Русия и Украйна, двубоят бе преместен в Киев.

По-рано и Арсенал трябваше да играе в Полтава срещу Ворскла, но в последния момент двубоят бе преместен в столицата.

Бъдещето на Шахтьор

Двубоят срещу Лион бе един от запомнящите се в Шампионската лига. Въпреки проблемите с отбора, десетки хиляди заеха местата си на стадиона в Киев. А под бурния сняг Шахтьор бе близо до спечелването на билет за директните елиминации. Но европейската приказка за украинския отбор ще продължи и през пролетта в Лига Европа, където отборът е сред фаворитите за добро представяне.

Донбас Арена

Но бъдещето на отбора е ясно – поне близкото е свързано с мачове далеч от дома. Дори ръководството на тима обмисля за постоянно да премести Шахтьор в Киев, като дори се търси вариант за нов стадион.

Към момента е немислимо завръщането в дома. „Донбас Арена“ бе поразен от снаряди по време на битките между силите на реда и сепаратистите.

Но едно е ясно, въпреки проблемите, въпреки липсата на дом, отборът продължава да е най-силният в Украйна и ще продължи да е име, с което европейските тимове трябва да се съобразяват.

%d блогъра харесват това: