7-те най-скъпи стадиони в Европа

Всеки футболен фен продължава да следи сагата със строежа на новия стадион на „Тотнъм“. Модерното съоръжение трябваше да е готово в началото на новия сезон, но поради допълнителни нужди, той се оскъпи сериозно. Но дали попада сред моментните най-скъпи стадиони?

Според последните проучвания новият дом на „шпорите“ ще струва на тима малко над 1 милиард долара или 850 милиона паунда. Това е сериозна сума дори за отбора в челото на Висшата лига. Само бъдещето ще покаже дали тази инвестиция е била удачна.

7-те най-скъпи стадиони

Авива Стейдиъм – 460 милиона долара

Този стадион е един от малкото в Европа, който е създаден да домакинства както футболни, така и ръгби двубои. Република Ирландия играе домакинските си мачове на това спортно бижу.

Този стадион разполага с капацитет от 51 700 седящи места. Правителството на страната отпусна 460 милиона долара за строежа на стадиона.

Строежът му продължава 3 години – между 2007 и 2010г. Година след откриването си, „Авива Стейоиъм“ прие и финала в Лига Европа.

Авива

Национален стадион Варшава – 570 милиона долара

Подобно на стадиона в Киев, този във Варшава също бе направен специално за Европейското първенство през 2012г. Феновете на футбола в Полша видяха Роберт Левандовски да отбелязва редица красиви попадения на този стадион. Това е и шестият най-скъп стадион в Европа.

Той струва на Полша 570 милиона долара, а капацитетът му е малко над 58 хиляди седящи места.

Той е строен между 2008 и 2011г., като откриването му е през януари 2012г. Интересен факт е, че най-много хора на него е имало по време на финала на Световното първенство по волейбол през 2014г.  – над 61 хиляди зрители.

Национален стадион Варшава

Емиратс – 740 милиона долара

Арсенал има един от най-красивите стадиони в Европа. Неговото величие скоро може да бъде оспорено от големия враг в Лондон – Тотнъм. „Емиратс“ има капацитет от 60 272 седящи места и замести предишния дом на „артилеристите“ – „Хайбъри“.

Той бе строен между 2004 и 2006г. като струва на тима 740 милиона долара. Години наред отборът имаше трудности да следва темпото на другите тимове от Висшата лига именно заради сериозните суми, платени за този стадион.

Емиратс

Олимпийски стадион Фишт – 779 милиона долара

Този стадион бе построен за домакинството на Сочи на зимните Олимпийски игри през 2014г. Това се превърна в едно красиво спортно съоръжение.

През лятото този стадион бе една от арените, които приеха битките от Световното първенство по футбол.

На този стадион бе изигран и паметният двубой между Испания и Португалия, завършил при равенство 3:3.

Сочи

Олимпийски стадион Лондон – 800 милиона долара

Този стадион бе изграден специално за домакинството на Лондон на Олимпийските игри през 2012г. След края на игрите, арената бе подложена на промени, като се премахна атлетическата писта.

В момента това е един изключително красив стадион, който е дом на Уест Хам. Имаше предложения този стадион да бъде съборен след края на Олимпиадата, но той влезе в приложение на „чуковете“.

Уест Хам

Новият стадион на Тотнъм – 1.088 милиарда долара

Определено новият стадион на Тотнъм разполага с всичко да се превърне в една изключителна футболна арена. Той разполага с революционна система за поддържане на тревата. Също така бъдещата арена на „шпорите“ ще се превърне в най-големия клубен стадион в Лондон, задминавайки „Емиратс“.

Стадионът ще бъде пригоден и да домакинства на двубои от НФЛ през лятото.

Тотнъм

Уембли – 1.5 милиарда долара

Стигнахме и до най-скъпият футболен стадион в Европа. Този стадион е редовен домакин на значими спортни събития. Той прие финала на Шампионската лига през 2011г. „Уембли“ ще приеме и финала на Евро 2020г.

Той може да приема двубои от шампионатите по ръгби и американски футбол. В момента Тотнъм играе двубоите си на него, както и на него се провеждат финалите на Карабао къп и ФА къп. Националният отбор на Англия играе домакинските си двубои на този стадион. Неговият капацитет е 90 хиляди зрители.

Уембли

%d блогъра харесват това: