10-минутна почивка при жега на Аустрелиън оупън

От организаторите на първия за сезона турнир от „големия шлем“ Аустрелиън оупън ще се борят с горещината. В случай, че температурите по време на двубой са твърде високи и опасни за здравето на състезателите, те ще имат право на 10-минутни почивки.

Организаторите обявиха своята политика за предпазване на състезателите 3 седмици преди началото на турнира. Припомняме, че Аустрелиън оупън започва на 14 януари.

Преди година се играха двубои, които бяха при опасна жега за състезателите. На някои двубои от дневните сесии температурата достигаше до 40 градуса.

До момента има 10-минутни почивки за жега в двубоите при дамите и юношите. Сега тези паузи се въвеждат и в мъжките състезания.

Аустрелиън оупън ще използва нова скала за измерване на натоварването

Миналата година много звезди критикуваха организаторите на турнира, че са принуждавали тенисистите да играят при високи температури. Най-яростен сред критикуващите бе Новак Джокович.

Според новите правила, ако бъде отчетено ниво от 4.0 от скалата за Топлинен стрес, то след третия сет ще има пауза от 10 минути за почивка на тенисистите. При записване на ниво от 5.0 съдията може да спре двубоя до нормализиране на метеорологическите условия.

Тази скала използва съвременната медицина. Тя проследява ефекта на температурата върху представянето на тялото, неговото натоварване, нивото на отделяне на пот и телесната температура.

%d блогъра харесват това: