Историята зад въвеждането на картоните във футбола

Може да ви се струва невероятно, но до преди 50-тина години не е имало картони във футбола. Невероятно, нали? Всъщност първоначално съдиите са обявявали тези наказания устно, чрез викове.

Но в двубой от Световното първенство през 1966г. се разбира, че това не е най-добрият вариант за съобщаване на наказание. По време на четвъртфинала между Англия и Аржентина, Антонио Ратин бе изгонен. Футболистът не пожела да излезе, като казва, че не е чул, че е изгонен. Отнема минути преди той действително да напусне терена.

Друг проблем бе с братята Чарлтън – Боби и Джак. Те двамата са били наказани по време на двубоя с жълт картон. Но те разбират за наказанията едва на следващия ден, когато го прочели във вестника.

Тези събития дали сигнали на ФИФА, които решават, че това не може да продължи по същия начин. Кен Астън, който по това време е председател на Комитета на съдиите към световната футболна централа, се е заел да разреши този проблем.

 

След дълго обмисляне, той решава да използва визуален подход, който да покаже на футболистите, че са наказани.

Идеята за картоните във футбола идва по много интересен начин

Но цветовете за самите картони не са дошли в съзнанието на Астън веднага. Всичко дошло в един миг, в който се прибирал към вкъщи. „Шофирах към вкъщи, когато светофарът светна червено. Казах си: жълто – предупреждение, червено – вън си“, съобщава Астън.

По този начин се появяват жълтият, червеният и зеленият картон. Това се появява на Световно първенство чак през 1970г. А в момента картоните са неразделно свързани с футбола.

Но ще попитате защо споменахме и зелените картони. Всъщност до 2004г. е имало такъв картон. Той се ползвал от съдията, когато той трябвало да индикира на медицинския екип да влезе на терена. В момента този картон не се използва, а съдията дава знак с глас на докторите.

#ВиеИзбрахте тази статия, след като попълнихте анкетата ни и заявихте, че искате повече интересни факти. За повече интересно съдържание, решете анкетата ни: ТУК!

%d блогъра харесват това: