Алекс Фъргюсън спасява кариерата на Ерик Кантона с помощта на Харли Дейвидсън

Безспорно една от най-големите легенди на Манчестър Юнайтед от 90-те години на миналия век е Ерик Кантона. „Крал Ерик“, както е известен френския футболист, бе една от първите глобални звезди, които стъпват на „Олд Трафорд“. Талантъ му е невероятен, той е изкусен голмайстор и част от първите успехи на Юнайтед във Висшата лига.

Но Алекс Фъргюсън изиграва изключително важна роля във възнасянето на Кантона като икона на „Олд Трафорд“. Днес машината на времето ще ни върне повече от 20 години назад във времето – до 1995г.

Месецът е юли, а Манчестър Юнайтед се подготвя за новия сезон. Но Ерик Кантона все още е със забрана да играе след онзи кунг-фу удар срещу футболен фен на „Селхърст Парк“. След това Кантона отнесе наказание от 8 месеца и обществено полезен труд.

Юнайтед опитва да вкара Ерик Кантона в приятелски двубои

Но наказанието е на път да изтече, а Юнайтед иска да използва своя футболист за да се обиграе преди началото на сезона. „Червените дяволи“ уреждат 3 приятелски двубоя срещу тимовете на Рочдейл, Олдъм и Бъри.

Първият от тях е срещу Рочдейл и се очаква Кантона да се появи в игра. Но медиите полудяват от тази новина и започват да въртят всякакви спекулации относно френския футболист и неговото наказание. Според медиите Юнайтед може да получи сериозно наказание от ФА ако използва френския нападател в този двубой.

В официалното наказание на французина се споменава, че „наказанието поставено на Ерик Кантона е за отстраняване от всички футболни двубои до началото на октомври“, според футболната асоциация това важи и за приятелските двубои.

Нараненият крал

Заради започналото разследване на ФА, Ерик Кантона се почувства предаден и разстроен. Той напуска подготовката на „червените дяволи“ и се връща във Франция. Нападателят дори спира да комуникира с клуба и медиите и всичката информация идва от неговия агент под формата на изявления.

Дори Кантона заплашил, че няма да се върне в Манчестър, ако ФА не спре това разследване. Това не трогнало особено футболната асоциация. Тогава Кантона подал молба за трансфер, което пък притеснило клуба.

Ерик Кантона

Според близки до френския футболист той се чувствал предаден от асоциацията и не вижда как може повече да играе футбол в страната. Според него изходът от тази ситуация бил трансфер в чужбина.

Кантона изгори всички пътища към френския футбол, в Англия той се обявява, че няма да играе повече. Не остават много възможности за трансфер. На масата е единствено приемлива оферта от Интер. Но Фъргюсън заявява, че ще се бори за своя футболист.

Благодарение на съпругата му Кати, шотландският специалист предприема едно пътуване до Франция, което предопределя бъдещето на мениджъра, клуба и футболиста.

Един Харли Дейвидсън спасява всичко

Фъргюсън каца на летище „Шарл дьо Гол“, където е посрещнат от медиите. Той бързо се качва в такси и се настанява в местен хотел. Там той получава информация от адвоката на Кантона, че шофьор ще го вземе в 19:30.

Действието се развива като филм, след като адвоката, Кантона и Фъргюсън не искат да привличат погледите на медиите. Определението за шофьор е много неточно в случая. Фъргюсън е очаквал костюмиран шофьор с луксозен автомобил да вземе шотландския специалист.

Вместо това Жан-Жак Аморфини, адвокатът на Кантона, се появява в хотела с един Хрли Дейвидсън и допълнителна каска в ръката. Фъргюсън без да се замисля се качва на мотора, слага каската и тръгва на пътешествие по задните улици на Париж.

Двамата стигат до малко ресторантче в Париж, където Кантона очаква своя мениджър. Фъргюсън започва да обяснява клубът колко се бори за правото на френския футболист, какви геройства направил адвоката на „червените дяволи“ Морис Уаткинс по този случай.

Промяната

Но най-важните думи, които Кантона чул от шотландския специалист, били свързани с бъдещето на двамата. Фъргюсън изгражда нов отбор. Той продал 3-ма основни футболисти, без да им търси заместници. Но Кантона, „крал Ерик“ бил най-важната част от този отбор.

Шотландският мениджър искал да изгради отбор от млади футболисти, продукти на академията, част от клас’92. А техен лидер, модел за пример трябвало да стане именно Ерик Кантона.

Това разубедило Кантона от трансфера в Интер и той решил да се завърне в Англия. А след наказанието феновете видяха един невероятен Ерик, мъдър, смъртоносен, величествен.

Фъргюсън - Кантона

По времето на скандала между ФА и футболиста феновете промениха мнението си за Кантона. Докато той бе персона нон грата за почти всички футболни фенове, освен тези на Юнайтед, всичко се променя.

Покрай скандала повечето неутрални почитатели са на мнение, че футболистът е изкарал обществено полезния труд, в края на наказанието си е и е трябвало да бъде включен в приятелските двубои.

В тази история за пореден път Сър Алекс Фъргюсън показва колко добър психолог е. Мениджърът каза на Кантона точно това, което френският футболист е искал да чуе. Също така адмирации към шотландския специалист ще е решил да продължи приключението си и на мотора. Много от съвременните специалисти биха отказали подобен риск. Но не и сър Алекс!

Comments

comments

%d блогъра харесват това: