Изоставените стадиони по света

Един от най-важните активи на футболен клуб е неговият стадион. Той запечатва важни моменти, кара феновете да са радостни, помага на отбора, вижда успехите и разочарованията. За съжаление не всеки стадион има дълъг живот и просперитет. Има някои, които кратко време се радват на пълни трибуни. Днес ще ви представим изоставените стадиони по света.

Причините за изоставянето на тези футболни арени са различни. Някои са заменени с по-нови и модерни стадиони. Други са изоставени заради многото пари, които са необходими за поддръжка. Други пък са били арена на големи спортни събития, но след това няма кой да ги стопанисва.

Изоставените стадиони

Арена Да Амазония (Бразилия)

Арена Да Амазония е един от стадионите, които приеха двубои от Световното първенство по футбол през 2014г. Той бе запомнен като едно от най-красивите съоръжения на Мондиала.

Две години по-късно там се проведоха и няколко двубоя от олимпийския турнир по футбол. Малко след това се изиграха и няколко квалификационни мачове на националния отбор на тази арена.

Но с времето стадионът запустя. Той се намира в Минаус, град, който се намира навътре в джунглите на Амазонка. Транспортът е труден за отбори и фенове и стадионът в момента е западнал и трудно би стигнал величието от преди само 5 години.

В момента той не се използва за футболни двубои, никой не го стопанисва. Все още той е нов стадион и има спасение за него.

Арена Да Амазониа

Авангард (Украйна)

Този стадион се намира в град Припят. Навярно веднага се сещате за причината каква е причината да не се използва това съоръжение. Аварията в атомната централа Чернобил близо до града принуждава градът да бъде евакуиран на момента. То тогава Припят е паметник на опасностите, които крие атомната енергия.

Авангард

Градът е застинал във времето, като показва каква е била комунистическата култура по това време. Той е бил дом на местния отбор Строител Припят. Интересно е, че в годината преди аварията Строител се представи най-силно в местния шампионат. Отборът започна да печели и завърши на второ място в лигата си.

Но след онзи априлски ден отборът трябваше да се оттегли от участие във футболни двубои, а след година се премести в друг град.

Авангард

Маракана (Бразилия)

Това е може би най-емблематичния стадион в света. Арена на два финала на Световно първенство по футбол. Дълги години най-големия стадион Той бе и арена на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016г.

Стадионът е построен през 1950г. за да приеме финала на Мондиала. Над 200 000 зрители се стичат да гледат двубоя срещу Уругвай, в който „селесао“ губи с 1:2 в една от най-големите изненади в световния футбол.

За съжаление след Олимпийските игри този стадион стана необитаем. След 2016г. нито един човек не зае мястото си на трибуните. В момента той тъне в разруха, а спорове между местна и държавна власт го доведоха до моментната ситуация.

Маракана

Ещадио Луис Ситяр (Испания)

Този стадион бе повече от 80 години дом на Майорка. Той е построен през 40-те години на миналия век и бе един от най-красивите стадиони в Испания. Този китен стадион бе изоставен през 1999г., когато клубът отвори нов стадион. Но бе разрушен едва през 2015г., което означава, че дълги години стадионът бе оставен да се разруши.

Майорка

Покрай стадиона целият регион западна и в момента изглежда изоставено. Интересно е да отбележим, че стадионът бе с капацитет от 18 хиляди седящи места. Години наред стадионът бе пълен многократно от фенове на тима.

Интересен факт е, че на този стадион Шави направи своя дебют в Ла Лига за тима на Барселона.

Майорка

Стадион За Лузанками (Чехия)

Преди години отборът на Збройовка Бърно играеше двубоите си на 50-хилядният стадион За Лузанками. Той е отворен през 1953г. и бе отворен до 2001г. Тогава Збройовка се мести на друг стадион.

Отборът е принуден, тъй като старият стадион не отговаряше на новите изисквания на УЕФА и чешката футболна асоциация.

В последните години имаше движения в Бърно стадионът да бъде спасен. Сериозна сума бе събрана през 2013г. в опит да се спаси стадиона. Всъщност той бе ремонтиран. Над 35 хиляди зрители наблюдаваха единственият двубой на този стадион. Но той е паметник на разрухата след отминалата социалистическа епоха и навява спомени на по-възрастните граждани.

Бърно

Страхов (Чехия)

Още един чешки стадион, който тъне в разруха. Прага е един от най-красивите градове в целия свят. Архитектурата в града е уникална. Но стадион Страхов се разграничава от този стандарт.

Стадион Страхов бе един от най-големите стадиони в Европа. По време на неговия апогей стадионът можеше да побере до 250 хиляди зрители.

Страхов

По едно време стадионът бе най-големият в света. Представете си 9 футболни игрища едно до друго и обкръжен от високи и огромни трибуни.

В момента стадионът е паметник на отминала от страната епоха. Но колко дълго ще живее той? В момента има редица проекти за съвременни съоръжения за спорт, които да заместят бетонният гигант.

Понтиак Силвърдом (Мичиган)

Един от многото стадиони в САЩ, които западат в последните години. Избирам този, защото той бе арена на мачове от Световното първенство през 1994г. Интересен факт е, че стадионът в Мичиган постигна рекорд през 90-те, като събра над 93 хиляди зрители на Кечмания 3.

Силвърдом

В края на 80-те това бе един от най-модерните стадиони в света. Той бе познат с покрива, който се спуска при лоши метеорологични условия.

През 90-те стадионът бе изоставен и цели 5 години бе паметник на разрухата преди да бъде съборен и заличен от света.

Силвърдом

Донбас Арена (Украйна)

Причината този стадион да бъде изоставен се крият в конфликта между Русия и Украйна. След анексирането на Крим от Руската федерация, военни действия се разразиха в цялата Донбаска област. Това принуди отборът на Шахтьор Донецк, един от най-големите в страната, да играе на стотици километри от дома си.

А стадион Донбас Арена бе чудо на съвременния футбол. За съжаление той тъне в разруха след началото на военните действия. Дори той пострада от престрелки между сепаратисти и органите на реда.

Донбас Арена

Национален стадион (Сингапур)

Той е построен през 1973г. и показва нагледно невероятния икономически прогрес на азиатската страна. За разлика от повечето стадиони от списъка, националния стадион в Сингапур е заменен заради по-модерен.

През 2007г. бе построено модерно спортно съоръжение, което измести на заден план стария национален стадион. От тогава той е паметник на разрухата.

Сингапур

 

Очаквайте скоро и статия за изоставените стадиони и в България.

Comments

comments

%d блогъра харесват това: