Петра Квитова – Дългият път към завръщането

През 2016 година целия спортен свят бе разтърсен от новината за бруталното нападението на чешката тенисистка Петра Квитова. А датата, която тя никога няма да забрави е 20 декември.

Инцидентът се случи в малкото чешко градче Простейов, около 8:30 сутринта. Тогава на вратата й позвънял непознат мъж, който се представил за техник, проверяващ състоянието на котлите за топлата вода. Петра съпроводила “техника” до банята си, а в следващия миг, наглия злосторник сграбчил Квитова и опрял нож към гърлото ѝ.

В борбата, смелата тенисистка хванала острието на хладното оръжие и по този начин спасила живота си, но   получила дълбока прорезна рана на пръстите на лявата си ръка.

Нападателят успял да задигне 10 000 крони (800 лв.) и избягал.

Полицията започва моментално разследване, но не заловила нападателя на Квитова, което още повече стресирало тенисистката, докато тя се опитва да се възстанови.

При удара с нож бяха наранени връзки и сухожилия и се наложи лекарите да оперират всичките й пръсти.

Чешките медии публикуваха ужасяващата снимка на ръката на Петра Квитова, която не е подходяща за хора със слаби сърца!

“Късметлийка съм, че съм жива”, заяви чешката тенисистка след четиричасовата операция, с която докторите успяха да възстановят увредените нерви и сухожилия в лявата й ръка.

Истинско чудо щеше да бъде, ако синеоката красавица успее отново да играе тенис. Според специалистите нейните шансове бяха едва 10 процента. Но въпреки тежката прогноза Квитова започна рехабилитация.

В продължение на осем седмици Петра носи предпазна шина. И нито за миг не изгуби вяра. Въпреки, че не можеше да движи напълно пръстите си, възможността да ги помръдне само с милиметри, беше истинско постижение за нея. А с леки упражнения и тренировки Квитова успя да вдигне отново своята тенис ракетата.

Позитивният подход и решителността на Петра Квитова са двата ключа към нейното успешно завръщане на корта. 

В началото беше много трудно, не само физически, но и психически. Оглеждах се за нападателя и се нуждаех от много време, за да повярвам, на хората около мен отново, особено на мъжете. Не се чувствах никак уверена, когато бях сама.

Когато ми сложиха шината, не можех да прави нищо с лявата си ръка. Пръстите ми бяха много твърди и беше много болезнено да ги движа, но въпреки това опитвах да ги мърдам колкото се може повече.

Чувах слухове, че може никога повече да не играя, но си мислех: “Ще им покажа аз”, връща лента Петра.

Питах се защо говорят подобни неща. Те бяха болезнени за мен. Чувствах се сякаш не ми вярват. Разбира се, по това време още не знаех колко е тежка ситуацията, защото никой не ми беше казал. След операцията попитах лекаря си дали ще съм готова да играя на Уимбълдън. Последва мълчание, след което ми каза: “Ще работим, ще се стараем”… и бла-бла. Тогава разбрах, че няма да е лесно.

Квитова споделя, че пътят обратно е бил много дълъг и труден – не толкова физически, колкото заради психическата травма, която инцидентът оставя у нея.

Спомням си колко трудно ми беше първия път, когато останах сама в съблекалнята в тенис клуба в Прага. Знаех, че трябва да съм силна и да не бъда твърде негативна, но нямаше как да избягам от всички тези ужасни мисли.”

“Трябваше да свърша много работа. В началото тренирах с лявата си ръка по два-три пъти на ден. Не знам дали нормален човек ще го направи, но аз наистина много силно исках да се завърна. Не само да се завърна на корта, но и да мога отново да водя нормален живот.

“Наскоро разбрах, че моят лекар не е бил никак доволен от състоянието на ръката ми през втория месец, защото белезите са били много, много дълбоки и тежки. За щастие той не ми го каза в онзи период”, сподели Квитова.

Чехкинята вярва, че животът й като професионален спортист й е помогнал да се пребори и да се завърне още по-силна на корта.

Не ме интересуваше колко време щях да отсъствам. Бях силно амбицирана да се върна на корта и знаех, че това един ден ще се случи. Дори и за секунда не се съмнявах, че ще успея!

Петра спази заканата си и се завърна на корта само шест месеца след нападението.

Тя се завърна през 2017 година за Откритото първенство на Франция. След това изненада всички, като спечели следващия турнир в Бирмингам. А на следващата година стана тенисистката с най-много титли, цели 8!

Въпреки успехите, Квитова все още изживяваше нападението. Чехкинята не се представяше убедително в мачовете от Големия шлем. На моменти бе плаха, колеблива и отпадаше в още в началото. 

Но една среща промени всичко

Петра Квитова разкри, че миналото лято се е срещнала с Моника Селеш, която през 1993 година беше наръгана с нож в гърба от фанатичен фен на Щефи Граф по време на мач с Магдалена Малеева в Хамбург.

Нападателят ранява звездата с дълъг нож за обезкостяване, а след трагичния случай Моника прекарва цели две години извън кортовете, възстановявайки се от психологическата травма.

Селеш започва да играе отново чак през 1995-а. Тя спечели Australian Open през 1996 г., играе още три финала в турнирите от Големия шлем, вдигна общо 20 индивидуални титли и отново достига до първото място в световната ранглиста.

И до днес феновете на тениса помнят този триумф на Моника като едно от най-емблематичните завръщания в спорта.

Всъщност Моника беше тази, която настоя да се срещнем, което беше наистина страхотно и голяма чест за мен. Знам, че инцидентът повлиява много на кариерата й, още повече че при нея се случва на корта. Така че е малко по-различно, но беше изключително приятно чувство да срещна някого, който е преминал през същите неща и мисли”, сподели Петра Квитова.

Явно разговорът е подействал вдъхновяващо за Квитова, която съумя да се класира за финала на Australian Open, само 25 месеца след нападението, минавайки през ада. 

Да, Петра Квитова загуби от Наоми Осака, но най-важното е, че чехкинята показа на целия свят, че обича да играе, независимо дали печели или губи. Просто обича работата си.

Квитова продължава да пише своята невероятна приказка, която ще ни вдъхнови за доста дълго време. Тя ни демонстрира, че борбеният дух и усмивката не могат да бъдат сломени, дори и от най-кървавото острие.

А нападателят на Квитова беше заловен и съвсем скоро ще научи присъдата си.

12 години затвор грозят Радим Зондра (33г.)

 

 

Comments

comments

%d блогъра харесват това: