6 грешки, които не бива да допускате преди и по време на тренировка

Повечето хора, които виждате във фитнес залите са силно мотивирани да постигнат огромни и бързи резултати. Но доста от тях не са добре запознати как точно да постигнат целите си.

Знанията са ключът към успеха и именно те отличават тези, които успяват от онези, които се провалят или се отказват още преди да влезнат в залата.

В тази статия ще Ви представим кои са най-често допусканите грешки преди и по време на тренировка. Тези неточности правят вашата фитнес програма по-неефективна и Ви пречи да постигнете по-добри резултати.

Първа грешка: Започвате без план

Не може да постигнете целта си, ако не сте начертали карта до нея. Когато знаете точно върху какво, как и по колко да работите, ще можете реално да проследите прогреса си.

Вашият план трябва да е гъвкав, за да можете да се напасне към променящите се условия. Ако в определен ден от седмицата често Ви се случва да пропуснете тренировка, просто променете режима си и оставете този ден за почивка, а тренировката направете в друг ден. Ако пък изпитвате затруднения с някое упражнение, не се отчайвате, просто отделете допълнително време, за да научите правилната техника, а след това е важно да правите повторенията с по-малко килограми.

Втора грешка: Прекалявате с вредната храна в деня преди тренировка

Всеки спортист знае, че не е важно само какво ядеш преди тренировка. Резултатите в залата зависят от хранителните вещества, с които сте се запасили в последните 24 часа преди тренировката си.

Важно е да знаете, че добрата подготовка е предпоставка за успех!

Хранете се на всеки 3-4 часа като се зареждате с качествени източници на белтъчини като чисто месо, риба и яйца. Не забравяйте и за не по-малко важните въглехидрати, които ще си набавите от кафявия ориз, картофите и зърнените култури.

В идеалния случай, вашата диета трябва да се състои от около 30-40% качествен протеин, 30-40% въглехидрати и към 30% мазнини, като наблягате на моно- и полиненаситени мазнини. Тях може да си набавите от различни продукти като: зехтин, ядки и семена, авокадо и др.

Трета грешка: Забравяте за психическата нагласа

В даден момент повечето от нас са се озовавали в залата психически неподготвени. Понякога изобщо не обмисляме предстоящата тренировка, докато не започнем с нея, защото сме били заети с работа, семейство, задължения и т.н.

Но въпреки това, трябва да сме наясно, че тялото ни не е просто физически организъм. За оптималната ни ефективност по време на тренировка мозъкът също трябва да участва.

Преди да започнете с тренировката, се настройте добре психически. Хубаво е това да стане още по време на предтренировъчното хранене.

Обмислете как искате да протече тренировката ви, какви упражнения ще правите, с какви тежести и т.н.

Не искате да влезете в залата неподготвени и тепърва да започнете да се чудите дали да правите упражненията за корем, гърди, крака или ръце.

Просто влезте в залата с план!

Четвърта грешка: Прекалявате с кардио тренировките

Ако целта ви е да отслабнете, кардиото изглежда като най-удачния избор… на пръв поглед. Доста хора мислят така и затова се подлагат на дълги всекидневни аеробни сесии в опита си да изгорят няколко допълнителни калории.

За жалост, монотонното кардио, в което поддържате еднакво темпо през цялата тренировка, не е най-ефикасният метод за горене на мазнини, защото горенето става само по време на самото упражнение и за кратък период след него.

Високоинтензивните кардио тренировки, обаче ще раздвижат метаболизма ви за следващите 24 часа след тренировката. Това става, защото този вид тренировки повишават следтренировъчна консумация на кислород.

Силовите тренировки имат почти същия ефект. Можете дори да разделите силовите от кардио тренировките си, като правите кардиото сутрин, а силовата – вечер.

Пета грешка: Подценявате загрявката

Една-две олекотени серии от първото ви упражнение не са достатъчни да подготвят тялото ви физически и психически за предстоящото натоварване. Препоръчително е да започнете с леко кардио, за да повишите пулса и да подобрите кръвообращението. Така ще загреете мускулите и ставите.

Загрейте толкова, колкото е необходимо да се поизпотите, обикновено 5-10 минути, като наблегнете на мускулните групи, които ще натоварвате. След това може да продължите с динамичен стречинг, който ще  загрее всички Ви основни стави.

 

Шеста грешка: Не планирате храненето си преди и след тренировка.

Не Ви се иска да Ви паднат батериите по средата на тренировката или да огладнеете зверски, точно когато сте в разгара си. Нито пък да се окаже, че точно след тренировката Ви се налага да свършите друга работа и нямате възможност да се заредите с качествена храна.

Ето защо е добре предварително да подготвите добавките и храната си, за да сте сигурни, че сте добре подсигурени за нуждите си по време и след самата тренировка. Най-малкото, старайте се да приемате достатъчно вода особено ако тренировката ви е интензивна и се потите обилно.

Много хора се чувстват доста отпаднали след тренировка, затова е препоръчително да имате нещо предварително приготвено, за да подпомогнете възстановяването си. Един шейк веднага след тренировка е идеален вариант за това, особено ако съдържа суроватъчен протейн.

Основното хранене трябва да е около 30-40 минути след това. То трябва да съдържа източник на протеин и въглехидрати. Протеинът подпомага възстановяването, а въглехидратите възстановяват изчерпания гликоген.

За да се възстановите оптимално е добре да приемате аминокиселини и да си починете интензивно след тежката тренировка.

Надяваме се, че след като вече сте запознати с тези грешки няма да ги допускате в бъдеще. Това ще Ви помогне да извлечете по-добри резултати от усилията, които полагате в залата.

 

 

%d блогъра харесват това: