Надебелява ли се от плодовете?

Захарта от плодовете (фруктоза) не е сладка като тази в меда или рафинираната захар. Понякога е по-наситена, друг път – по-водниста. Но може ли да се надебелее от нея и влияе ли негативно на здравето Ви?

Мястото на плода в диетата

Както знаете, плодът дължи всичките си калории на фруктозата. Във фитнес индустрията има всякакви мнения по този въпрос. Някои треньори съветват клиентите си да включват в своята фитнес програма само един плод, за да отслабнат.

Доста лекари пък сравняват яденето на плодове с бонбони, заради високото им съдържание на захар и негативното им влияние върху холестерола. А какво стана със старата поговорка, че една ябълка на ден ще държи доктора надалеч?

Истината е, че всички хора допускат грешки от незнание или умишлено избягват да споменат полезните качества на плодовете. Хората, които хапват захар, докато са на диета, качват тегло, докато хора, приемащи същите количества захар (от плодове) губят тегло.

Всеки организъм е индивидуален

Можете да понижите нивата на инсулин при консумацията на бял хляб и бяла захар, ако след това хапнете един плод. Точно така! Захарта и калориите от плодовете нокаутират рафинираните въглехидрати и инсулинът почти не реагира.

Какво всъщност ни дават плодовете?

За разлика от добавените рафинирани захари, плодовете съдържат множество допълнителни съединения. Заедно с фруктозата ние получаваме стабилна доза фибри, витамини, вода и други хранителни вещества, които имат благотворен ефект върху тялото.

А помагат ли ни плодовете, да отслабнем?

 

Плодовете имат ниско съдържание на калории и много хранителни вещества. Един голям портокал е достатъчен да Ви даде 160% от дневната Ви нужда от витамин Ц. Среден банан може да Ви даде 12% от необходимия калий – той Ви помага за регулиране дейността на нервите, мускулите и сърцето.

Плодовете помагат и при детоксикацията, защото имат високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от оксидативен стрес и намалят риска от някои хронични заболявания като рак и диабет. Фибрите в плодовете подобряват здравето на червата, предотвратяват появата на запек и повишават чувството за ситост.

Една малка ябълка съдържа 77 калории, но пък ти осигурява 4 гр. фибри, т.е. 16% от желаното количество за деня. В половин чаша боровинки има 42 кал., а половин чаша грозде – 52 калории.

Заместването на висококалорични сладки храни с плодове води до по-лесно поддържане на калоричен дефицит, който е необходим при отслабване.

Дефицитът на калории се получава, когато горите повече калории, отколкото приемате.

Защо плодовете са сладки?

Плодовете съдържат смес от фруктоза, глюкоза и захароза. Когато се консумират в големи количества, фруктозата може да бъде вредна и да доведе до затлъстяване, чернодробни заболявания и проблеми със сърцето.

Поради тази причина хората, които опитват да намалят рафинираната захар, грешно смятат, че трябва да направят същото с плодовете. Не се притеснявайте! Трудно можете да достигнете вредните нива на фруктоза.

Защо се чувствате заситени?

Причината се крие във фибрите, които са основна съставна част на плода. Фибрите се движат изключително бавно през храносмилателната ти система и увеличават времето за преработване. Това е причината да се чувствате заситени за по-дълго време.

Плодовият сок

Съществува голяма разлика между яденето на плод и пиенето на сока му. Докато целият плод е с ниско съдържание на калории и отличен източник на фибри, то не може да се каже същото за неговия сок.

В процеса на приготвяне фибрите и влакната остават в цедката, докато Вие получавате концентрирана доза от калории и захар (фруктоза). Портокалите са чудесен пример за това. Един малък портокал съдържа 45 калории и 9 гр. захар, докато една чаша портокалов сок съдържа 134 калории и 23 грама захар.

Не е тайна, че в магазините повечето плодови сокове съдържат добавена захар, увеличавайки общото количество. А честата им консумация може да доведе до затлъстяване, особено при деца.

Вместо да си купувате, опитайте се да си направите сок, но ако искате да разнообразите можете да използвате блендер и да си направите шейк или смути.

Въпреки това, яденето на цели плодове си остава най-добрият източник на хранителни вещества.

Наслаждавайте се на естествената им сладост и питателност, но не прекалявайте с тях.

За още интересни материали, посетете блога на Страхил Иванов.

%d блогъра харесват това: