Невероятната история на Берт Траутман – член на Хитлеровата младеж и носител на ФА къп със счупен врат

В днешния брой на „Машина на времето“ ще ви върнем назад във времето в несигурните години след Втората световна война. Герой на историята е Берт Траутман, немски вратар, част от войната, който след това печели по невероятен начин най-престижния турнир в английския футбол за времето – ФА Къп.

Ранните години

Траутман е роден през 1923г. в Германия. Тежки времена за страната, която губи Първата световна война и е разкъсвана от криза. Това позволява на крайната национал-социалистическа партия на Хитлер да завземе властта.

Бъдещият вратар израства в Хитлеровата младеж, но не заради мисленето на нацисткия лидер, а защото не е имал друг избор. „Да израснеш в Хитлерова Германия означава, че нямаш право на мнение“, заявява по-късно Берт Траутман.

Още като тийнейджър той е част от Луфтвафе – военно-въздушните сили на нацистка Германия. Траутман участва в сраженията на източния фронт, по-точно в Украйна. Когато е едва на 18 години младежът вижда с очите си зверствата на режима, който е убил стотици хиляди евреи. Това е потресло младока, който иска да избяга от тази държава.

С напредването на войната той се справя добре, като получава 5 медала. Но към края е заловен от американските войски и попада в военен лагер. След края на войната, той вече не се стреми да изкаже свободно мнението си относно режима. Малко след освобождението му от лагера, пускат филм за зверствата в Белзен, от който Траутман е отвратен. Години преди да почине той заявява: „Моята първа мисъл беше: Как може моите сънародници да правят такива неща?“.

Футболната тръпка

Берт Траутман играе като юноша в Блау енд Вайс в Германия, но войната започва. По време на военни действия, той често участва във футболни двубои, които целят да забавляват военните. В един двубой той получава травма и решава да се размени с вратаря. Ражда се легенда…

След края на войната той е бил близо до завръщане в Германия. Но с времето прекарано в Англия, той обикнал страната и останал в нея.

Траутман започва работа в завод за обезвреждане на бомби, като играе и за аматьорския Сейнт Хелънс Таун. Той се запознава тогава със секретарката на клуба Маргарет Флеър, за която по-късно се оженва.

Постепенно Траутман се превръща в един изключителен вратар, а популярността му расте. В един двубой за купата има над 9000 зрители на местния стадион, което е абсолютен рекорд за времето.

Берт Траутман
Вратарят се влюбва във футбола и остава в Англия.

Повиквателна от Манчестър Сити

Интересът към Траутман продължава да расте. Медиите на Острова завяват, че по това време има двама вратари от световна класа – Лев Яшин и немското момче, което играе в Англия – Берт Траутман.

По това време Манчестър Сити са притежавани от милиардер, отборът е шампион на Англия и бъдещето пред „гражданите“ е светло. През октомври 1949г. клубът от град Манчестър привлича Траутман.

Манчестър Сити Траутман
Първоначално футболисти и фенове не искат Траутман заради участието му във войната.

Проблемите при „гражданите“

Трансферът не е приет добре от феновете на Манчестър Сити. Те са недоволни от привличането на футболист, който е бил част от Луфтвафе и се е бил с британските сили през войната. А русите коси и сините му очи са явен признак за фаворизираната от Хитлер арийска раса. В отбора назрява бойкот, като и футболистите не са съгласни да играят редом до съперник във войната.

Постепенно Траутман успява да спечели симпатиите на неговите съотборници. Стражът се среща с множество членове на еврейското общество във Великобритания, с които обсъжда трудностите да се живее в диктаторска държава.

Траутман се превръща в основен футболист в един от най-силните отбори на Манчестър Сити от средата на 20-ти век.

През 1955г. стражът става първият немски футболист, който участва във финал за Купата на Англия. Тогава „гражданите“ остават разочаровани и губят финала.

Берт Траутман
Той става първият немски футболист, който играе във финал за ФА къп

Берт Траутман печели ФА къп със счупен врат

Година по-късно отборът на Манчестър Сити отново стига до финала на ФА къп. Тогава съперник на „гражданите“ е Бирмингам, като Сити печели с 3:1 след силна игра.

Но 15-тина минути преди края на двубоя, Траутман се сблъсква тежко с противников футболист. Той получава медицинска помощ, като се вижда, че той не може да продължи двубоя. По това време смените не са позволени във футбола и „гражданите“ трябва да доиграят двубоя с човек по-малко и полеви играч за вратар.

Но Траутман заявява, че ще даде всичко от себе си и ще остане на терена. Усетили колебанието на немския страж, футболистите на Бирмингам натиснали своя съперник, търсейки положения и голове. Но Траутман направил няколко невероятни спасявания, а в края на двубоя ликувал със съотборниците си.

Берт Траутман

Когато той получил медала си, принц Филип го попитал: „Защо вратът ти е изкривен“. Първoначално немският вратар не обърнал внимание на въпроса. На следващия ден той отива в болница, като заявява, че болката не е спаднала, но от лечебното заведение му отговарят, че няма сериозен проблем.

Но три дена по-късно болките се засилват и той отново посещава лекарите. Тогава става ясно, че той има пукване в цели 5 прешлена. Дори докторите завяват, че Траутман трябва да се чувства късметлия, че е жив. Ако 3-тият прешлен не се е бил закачил за втория, то вратарят е можело да загуби живота си.

Този финал се оказва и пикът в кариерата на Траутман, който след футбола се мести да живее във Валенсия и се жени още два пъти.

%d блогъра харесват това: