Айртон Сена – Месията на моторните спортове

Чували ли сте за Айртон Сена? Глупав въпрос, нали? Та има ли човек на света, който поне малко да се интересува от спорт и да не е чувал за него?! Но познавате ли наистина Айртон Сена? Какво знаете за него извън двата най-прословути факта – трикратен световен шампион, който е загинал по време на състезание?

Всеки, който би искал да вникне в същността на забележителния пилот, трябва да има тази прелюбопитна биография. Книгата е адресирана към хилядите му фенове, които желаят да научат повече за живота на своя любимец не само по пистите, но и извън тях.

Авторът Ричард Крейг успява по впечатляващ начин да ни върне назад във времето и да покаже онзи Айртон Сена, когото обществото не познава толкова детайлно. Да ни разкаже не просто за пилота, а за човека Айртон Сена.

Това е интригуващата история на легендарния бразилец такава, каквато никой в България не познава. С всичките му положителни и негативни моменти. Ричард Крейг вниква в детайли в двуполюсния Сена – този безкомпромисен и дори до някаква степен безскрупулен пилот и онзи мил, честолюбив и грижовен човек, който е готов да отбие от пистата, за да помогне на свой колега в беда.

Тази книга е за всички, които искат да разберат кой в действителност е бил Айртон Сена и защо е оставил толкова дълбока следа след смъртта си.

Айртон бе невероятен пилот и човек с огромно сърце, но той не бе Бог. Той бе също толкова раним, колкото аз или ти.”
Деймън Хил.

Айртон Сена е може би най-известният състезателен пилот, който някога е живял на нашата планета. Той е почитан навсякъде по света, с репутация, която далеч надхвърля пилотските му умения на пистата. “Сена”, филмът за живота му, е произведение, което го обрисува като любимо дете на Господ, което е изпратено на Земята, за да се бори с неправдата и да помогне на онези, които имат по-малко късмет от него самия.

Но в действителност дали неговата репутация не е преминала отвъд реалността, защото е починал едва на 34 години, пред милионна телевизионна аудитория, което го превръща в мъченик на моторните състезания?

Новата оригинална биография разглежда и разноликата същност на Айртон да Силва. От една страна, е говорещият мило и държащ се на ниво човек, а от друга – агресивният, безкомпромисен и брилянтен пилот – това са двете страни на една личност, които изпитват затруднение да съществуват съвместно в мир. Книгата задава въпроса защо от всички велики пилоти, били част от Формула 1, именно Сена привлича такава огромна маса последователи.

Преводач Хари Латифян.

Откъс от “Айртон Сена – Месията на моторните спортове” на Ричард Крейг.

Мъжът умира, митът се ражда

– Ето ни отново с Михаел Шумахер… и Сена! О, боже мой! Сена се присъедини към Педро Лами и Джей Джей Лето, разбивайки своя болид. Не знам какво се случи там…

Мъри Уокър, който коментира моторните спортове за ВВС, основно състезанията за Формула 1, е изненадан като всички останали, когато от камерата на предното крило на болида на “Бенетон–Форд” се вижда как изведнъж болидът на “Уилямс” се изстрелва извън пистата и рикошира от предпазната стена.

 

Части от сини и бели карбонови парчета летят навсякъде, докато колата се връща обратно от удара на пътя на идващите след нея болиди, които успяват да я избегнат, докато минават през левия завой “Тамбурело”. Болидът пропълзява обратно в предпазната зона и спира, предното дясно колело е откъснато, липсва и голяма част от предницата. Чуват се откъслечни доволни подвиквания, някъде там от горната половина на трибуната, след като отпадането на Айртон Сена означава, че любимецът на “тифозите” Герхард Бергер се изкачва на второ място.

 

У дома си в Португалия Адриане Галисто, приятелката на Сена, също е доволна от неговото отпадане. “О, това е добре, той ще се прибере вкъщи по-рано”, казва си наум тя.

 

В трето поредно състезание надписите в долната част на телевизионните екрани показват, че болидът с No 2 вече не е замесен в преследването на победата. Големият фаворит за световната титла така и не успява да спечели точка през настоящия сезон, след като в предишните две състезания отпада. Той е принуден да се оттегли в Бразилия, а на “Аида” е избутан още на първия завой, което определя 1994-та като най-лошия старт на сезон в кариерата му.

 

Изкачил се на трета позиция в класирането, Деймън Хил подминава разбития болид на съотборника си, а през главата му минава само едно: “Уау, не отново. Айртон има наистина тежък сезон”.
В първите няколко мига след катастрофата малцина имат някакви притеснения относно бразилеца.

Все пак са се случвали доста по-зрелищни инциденти – както на този конкретен завой, така и на други писти през годините, а пилотите са излизали дори без драскотини от колите си. Нелсън Пикет, Микеле Алборето и Герхард Бергер са добър пример в това отношение.

 

През 1989 година Бергер пропуска само едно състезание, въпреки че болидът му се превръща в огнена топка. Той се разминава само с леки контузии, напук на тежкия инцидент и
възможността да пострада значително по-неприятно. Така че тази последна катастрофа, сравнително близка като дистанция във времето, не би трябвало да създаде проблеми за Сена, нали?!

 

Айртон, изглежда, не бърза да излезе от болида си. На картината в едър план, която показват по телевизията, не е много ясно какво точно прави, макар каската му определено да се е наклонила на една страна. Вероятно е замаян от удара или пък говори с екипа си, за да се извини за случилото се.

 

Възможно е дори да е бил ударен по-тежко и в момента да е в безсъзнание. Докато хеликоптерът преминава над мястото на инцидента, заснемайки останките от FW16, главата на Сена леко помръдва, което позволява на партньора на Уокър на коментаторския пулт – Джонатан Палмър, да изрази лека надежда, че неговият бивш колега на пистата е добре. Но той не е.

Макар никой в онзи момент да не го осъзнава, нито един от нас няма да има честта да види известната жълта каска отново в действие.

Само един човек е изключение и съзнава какво се случва. Петкратният световен шампион Хуан Мануел Фанджо е у дома и гледа състезанието по телевизията, но в мига на инцидента става и изключва приемника. Вихрушката, която представляваше животът на 34-годишния Айртон Сена да Силва, е намерила своя край. Ерик Кома, французинът, за когото Сена е рискувал собствения си живот преди две години на белгийското трасе “Спа-Франкоршамп”, спира своя “Ларус–Форд”, за да провери дали може да направи нещо, за да върне услугата на своя колега.

 

Той вижда отпуснатото тяло на бразилеца върху носилката, докато медицинският екип работи под пълна пара, за да се опита да го спаси, а кръвта на Сена се стича по земята. Това е краят на състезанието за него. С ужасно чувство на абсолютна безпомощност, заради което няма да е в състояние да говори за видяното през следващите 10 години, Кома се връща в бокса и не е видян от никого до края на уикенда.

 

%d блогъра харесват това: