30 години от трагедията на Хилзбъро, погребала 96 фена на Ливърпул

15-ти април е може би един от най-тъжните дни в историята на Ливърпул. Преди точно 30 години 96 фена на тима загубиха живота си в най-голямата спортна трагедия във Великобритания. На днешната дата през 1989г. при срутване на трибуна на стадион „Хилзбъро“ живота си загубват почти 100 фена на „мърсисайдци“.

Двубоят е полуфинал от турнира за ФА къп, като един срещу друг се изправят тимовете на Нотингам Форест и Ливърпул – двата най-силни отбора в края на 80-те години на миналия век. Години наред полицията обвинява феновете за тази трагедия.

Едва миналата година след специално разследване стана ясно, че не феновете са виновни за инцидента, а неадекватните решения на полицията и медицинските лица.

Как се случва трагедията на Хилзбъро?

Денят бе слънчев и спокоен, а феновете са се настроили за истинска футболна битка. Този ден по нищо не предвещава да е един от решителните в развитието на целия английски футбол. Арена на тази битка е стадионът на Шефилд Юнайтед – Хилзбъро.

В рамките само на няколко минути този футболен празник се превръща в трагедия. Денят завършва с 96 загинали и стотици ранени. А денят променя за винаги футболната фен култура на Острова.

Хиляди фенове на „мърсисайдци“ искат да заемат местата си на Лепинг Лейн – трибуната отредена за тях. Време за всички да се появят безопасно на стадиона няма. От органите на реда посикали забавяне на началния час на двубоя, но е отказано. Тогава органите на реда отварят още един вход за трибуната. Това решение допълнително направи организацията на входовете още по-трудна. Огромен брой футболни запалянковци са в средата на трибуната и се опитват да стигнат до по-добри места.

Хилзбъро

Трибуната става все по-препълнена, а феновете продължават да влизат. Тези, които са най-отдолу на трибуната са притиснати между тълпата и оградата, която напира да влезе на трибуната. Това принуждава феновете да се покатерят по оградата, за да се предпазят от премазване в оградата.

Въпреки проблемите на трибуните, двубоят започва точно в 15 часа местно време. Още в началото на двубоя отборът на Ливърпул успява да нацели гредата. Но на трибуните става още по-опасно.

Феновете скачат от оградата, за да се спасят от премазване, а тези, които искат да влезят на трибуната, препречват изхода. Точно 5 минути след началото на двубоя, играта е спряна, заради проблемите на трибуните.

Срутването

Малцина успяха да се спасят и да прескочат оградата на терасата преди нещата да станат още по-опасни. Под напора на мнозинството, оградите поддават. Това означава, че стотици тела се оказват премазани на оградите под напора на хилядите фенове. Десетки фенове успяват да стигнат до терена, където са вън от опасност, но редица остават затиснати под напора на тълпата.

Именно това се оказва и причина за смъртта на голяма част от пострадалите – премазването под тълпата и липсата на кислород.

Хилзбъро

Помощта пристига

Полицията се захваща с това да нормализира положението, на лекарите – да оказват помощ на пострадалите. Но те са много, а лекарите – неколцина. Стотици почитатели се опитват да помогнат на пострадалите свои събратя.

Полицията се опитва да успокои положението, като направи кордон около стадиона. Той пречи на 44-те линейки, които пристигат, да влезят на терена. В резултат само 14 души стигат до болницата.

В края на деня става ясно, че цели 96 души намират смъртта си в разрушената трибуна на Хилзбъро. През 1991г. след разследване е обявено, че това е инцидент.

Ново разследване

През 2012г. бе започнато ново разследване за този инцидент. След мнозина изгледани записи, снимки, както и разучаване на докладите на длъжностните лица, съдът промени решението си.

Той отсъди, че феновете са загинали заради неизпълнение на служебния дълг на ръководните лица на стадиона. Според съдебните заседатели феновете на са предизвикали с поведението си срутването на стените.

97-мия загинал

Официално са 96 загиналите при трагедията на Хилзбъро. Но по-късно е обявен и 97-ми загинал, който косвено е участвал в трагедията на стадиона на Шефилд.

Стивън Уитъл

Стивън Уитъл е 97-мия загинал от трагедията на Хилзбъро, като това става повече от 20 години по-късно. И не, той не е тежко ранен и да загива по-късно, Уитъл дори не е присъствал на трибуните. Именно това е причината за смъртта му.

Първоначално той има билет за този двубой, но в последния момент го дава на един от най-добрите си приятели. И той загива в трагедията. Това тежи повече от 20 години на плещите на Уитъл.

Така той не издържа на психилогическия натиск и през 2011г. скача пред идващ влак и става официално 97-мия загинал в тази тежка трагедия, променила из основи футболния небосклон във Великобритания.

След смъртта става ясно, че той завещава над 60 хиляди паунда спестявания на семействата на загиналите в тази трагедия.

Comments

comments

%d блогъра харесват това: