Женският национален отбор започна подготовка в София

Женският национален отбор по волейбол на България започна подготовката си за новия сезон в столичната зала “Христо Ботев“.

В момента тренират само 20 момичета, но след няколко дни се очаква в лагера да се присъединят още 6 състезателки, които все още имат ангажименти с клубните си отбори в чужбина.

Това са: Елица Василева Скандичи (Италия), Гергана Димитрова и Мира Тодорова – Волеро Льо кане (Франция), Лора Китипова и Мария Каракашева – Волей Алба (Блаж, Румъния) и Петя Баракова – Девелопрес (Жешув, Полша).

На 17 май волейболистките ни тръгват за Русе, където ще продължат подготовката си за Волейболната лига на нациите. От 21 до 23 май “Арена Монбат Русе“ приема двубоите от първия уикенд на престижната надпревара. Съперници на България са Япония, Белгия и САЩ.

Мачът със САЩ е особено важен за “лъвиците”, защото това е основният им съперник за олимпийската квалификация за Токио 2020 година.

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол на България Иван Петков разкри в предаването “Златния гейм” по Диема Спорт, че работи усилено по идеята да бъде създаден по-широк списък от състезателки до 2021 година, на които да може да се разчита.

“На нас ни е ясно, че само с подготовката в националния отбор няма да стане. За 2-3 месеца работа в националния тим е много трудно да се развият момичетата. Но тук опира и до личната амбиция на волейболистките”, коментира Петков.”

“Нивото в българското първенство се подобрява. Факт е, че отбор като Левски успя да елиминира амбициозния тим на Берое. Всичко това предразполага за по-високо ниво. В същото време Левски загуби от Раковски. Раковски победи Берое. ЦСКА победи Берое. Между тези 4 отбора се получиха много интересни мачове”. Пътят е българският волейбол да излиза на международната сцена. Там може да си виждаме проблемите и да се конкурираме с големите отбори. Това беше изцяло идеята, която ние имахме. Пътят, който поехме, беше правилен”.

“Все още сме в самото начало на подготовката в националния тим. Ние сме амбициозен колектив, който иска, знаем, че искаме, но трябва да немерим и пътя. Не искам да давам обещания, че ще се класираме от първия път за Олимпиадата, но ще се опитаме”, завърши Иван Петков.

Цялото интервю със селекционерът Иван Петков може да видите ТУК!

Ето и всички момичета повикани в женския национален отбор по волейбол на България:

Лора Китипова – Волей Алба (Блаж, Румъния)

Петя Баракова – Девелопрес (Жешув, Полша)

Мирела Шахпазова – Марица (Пловдив)

Гергана Георгиева – Левски

Полина Нейкова – ЦСКА

Мария Каракашева – Волей Алба (Блаж, Румъния)

Елица Василева – Скандичи (Италия)

Гергана Димитрова – Волеро Льо Кане (Франция)

Мирослава Паскова – Марица (Пловдив)

Александра Миланова – Марица (Пловдив)

Симона Димитрова – Марица (Пловдв)

Елена Бечева – Левски

Вангелия Рачковска – Левски

Мария Йорданова – Левски

Нася Димитрова – Марица (Пловдив)

Мира Тодорова – Волеро Льо Кане (Франция)

Дима Ушева – Марица (Пловдв)

Мария Кривошийска – Берое (Стара Загора)

Деница Димитрова – Левски

Анелия Джондрова – Левски

Мария Данчева – Роте Рабен (Вилсбибург, Германия)

Силвана Чаушева – СК Потсдам (Германия)

Радостина Маринова – Берое (Стара Загора)

Веселина Григорова Берое (Стара Загора)

Моника Кръстева – Левски

Жана Тодорова – Марица (Пловдив)

Силвия Андреева – Раковски (Димитровград)

Кристиана Петрова – Левски

Галина Карабашева – Левски

Comments

comments

%d блогъра харесват това: