Нов регламент за изпадане от Първа лига от следващия сезон

Преди броени минути от БФС обявиха промяна в регламента за Първа лига от следващия сезон. Тя касае изпадащия отбор, като вече ще има директно изпадащ състав от родния елит.

През последните сезони форматът предизвика големи полемики. Към момента всеки отбор до последно запазва своя шанс за спасение, независимо от представянето си през кампанията. Така например миналия сезон Витоша Бистрица се спаси без да запише нито една победа в редовния сезон.

Според новите правила след разделянето на отборите от втората осмина в две групи, най-слабият от тях ще изпадне. Това ще стане след края на двубоите от двете групи. Останалите три отбора, които са заели двете трети и едното четвърто място в група А и Б ще сформират нова група.

В нея ще бъдат изчистени всички точки и ще се играе всеки срещу всеки на разменено гостуване. Победителят от тази група ще запази мястото си в елита, вторият ще играе бараж срещу третия от Втора лига, а третия – срещу втория.

Плейофната фаза в Първа лига остава

Освен тази промяна, други значителни разлики от следващия сезон няма да има. Отново най-добрите 6 отбора от редовния сезон ще си оспорват челните места, а седмият в класирането ще играе бараж за място в Лига Европа.

Comments

comments

%d блогъра харесват това: