Гран при на Бразилия се мести на нова писта в Рио

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обяви пред медиите, че от 2020 година стартът от Формула 1 в страната ще се провежда в Рио де Жанейро, където се строи нова писта.

В момента домакин на надпреварата е пистата “Интерлагос” в Сао Пауло, а новото трасе в Рио ще носи името на легендарния бразилски пилот Айртон Сена.

Пистата “Айртон Сена” ще бъде изградена на терен, който досега е бил притежание на бразилската армия, която решава да го дари на частни инвеститори. Дизайнер на проекта е Херман Тилке.

Новата писта ще бъде разположена в западната част на Рио (в региона Деодоро) и се очаква да бъде готова до края на календарната година, за да може да домакинства за състезанието от сезон 2020 в Бразилия.

Бразилците дори имат сериозни амбиции там да провеждат и състезания от MotoGP.

Болсонаро разкри, че вече има сключена сделка между кмета на Рио Марсело Кривела и собствениците на Формула 1 “Либърти Медия” за строежа на нова писта.

Изграждането няма да бъде финансирано от правителството, а сумата ще дойде изцяло от частния сектор.

Собствениците на формула 1 искат да запазят Гран при на Бразилия в календара, но Сао Пауло вече не е практически правилно решение заради финансирането от държавата и дълговете, които се генерират от това. Новата писта ще бъде готова за шест или седем месеца и ще отвори много работни места. Пистата ще носи името на Айртон Сена”, заяви президентът на Бразилия Жаир Болсонаро.

Интересното е, че това не е първият случай, когато трасе за Голямата награда на Бразилия сменя локацията си.

Предишната писта в Рио “Жакарепагуа” (където се провеждаха състезания от Формула 1 от края на 70-те до края на 80-те), беше разрушена заради изграждането на обекти за Олимпиадата през 2016 година.

 

 

 

Comments

comments

%d блогъра харесват това: