Даниеле Де Роси – последният защитник на Рим

Всяка футболна кариера си има върхове, падения и неимоверно – край. Миналата седмица една новина разстрои голяма част от неутралните фенове на футбола. Големият Даниеле Де Роси обяви, че ще напусне Рома в края на сезона.

35-годишният полузащитник все още не е обявил къде ще продължи кариерата си. Така след над 600 двубоя с червения екип, Де Роси ще напусне. Само другата легенда на „джалоросите“ Франческо Тоти има повече двубои от него.

Друг е въпросът дали ръководството на „вълците“ не направи грешка, че не предложи нов договор на Де Роси. Да, той вече е на 35 години и краката му не са така пъргави като преди десетилетие, което той бе на върха. Да, полузащитникът вече не може да е несменяем титуляр всеки двубой.

 

Но преди десетилетие, когато Де Роси бе на световния футболен връх, той се врече в любов на клуба от „Олимпико“ и не го напусна. А сега заслужаваше Рома да повярва в него, но това не се случи.

Ако има една дума, с която можем да опишем полузащитника, това е борбеност. Той не спира да се бори 90 минути до сетни сили, подобно на предшествениците му гладиатори преди повече от 2000 години. Но сега Де Роси не се бори за живота си, той се бори за емблемата, която вече 24 години защитава.

Той едва ли е най-класният футболист в настоящия състав на Рома. Но в неговите вени тече кръв на фен, кръв на човек, който дава всичко от себе си в името на клуба. А понякога това е по-важно от форма, асистенции, подавания и прочие.

Трудности пред Рома

Предстои тежко лято за „джалоросите“. Отборът трябва да намери нов треньор, да се справи с кризата, в която е изпаднал този сезон. Но празнотата в средата на терена трудно ще се запълни. Лидерските умения на Даниеле Де Роси са от изключително значение за тима. И едва след неговото напускане разликата ще се усети.

Значимостта на Даниеле Де Роси е огромна

Де Роси заслужава признание от Рома. Той бе с клуба във върхове и падения. Той се присъединява към клуба от родния град Остиа Маре. Първоначално Де Роси е нападател, но в юношеския отбор на Рома преминава в средата на терена.

За едно момче на 11 години е труден новият живот, нови хора, нови трудности. Но той се справя и проправя своя път към първия отбор.

В най-силните си години той бе един от най-добрите бокс-ту-бокс полузащитници в Европа. Но с напредването на годините, той вече нямаше тази физическа възможност да снове между двете наказателни полета.

Така в последните години от неговата кариера, функцията му бе на дефанзивен полузащитник. Той подпомагаше халфовата линия и с прецизните си дълги подавания стартираше атака.

Голямо сърце

Мнозина определят Де Роси като един груб футболист. Може би те са подлъгани от честите му избухвания на терена, а и от татуировката на десния му прасец. Но всъщност той има златно сърце.

Даниеле Де Роси

Интересна е историята, в която италианският полузащитник си дава златния медал от Световното първенство, най-ценното отличие в кариерата на всеки футболист. През 2016 г. дългогодишният администратор на националния отбор и близък приятел на Де Роси Пиетро Ломбарди умира.

Покрусен от загубата на своя приятел, Де Роси отива на погребението и изважда медала от джоба си и го полага в ковчега, така златният медал във вечността ще остане при Ломбарди.

За да запълним историята, Де Роси винаги е смятал, че целият щаб заслужава медал от голямо първенство, не само треньори и състезатели. Но за администраторите такъв не се полага. Но Ломбарди получи своя, макар и посмъртно.

Де Роси - Ломбардо

Последният защитник на Рим

Дълги години отборът на Рома се славеше с футболните си колоси Франческо Тоти и Даниеле Де Роси. Те устояха на предложенията за повече пари, успехи и слава от по-големите отбори. Те останаха да се борят до последно в любимия Рома.

Сега, след напускането на Де Роси, за първи път от повече от две десетилетия двете големи имена на „джалоросите“ няма да са на „Олимпико“, поне не на терена.

Това може и да не се възприема от ръководството, но феновете ще го усетят. Те обичаха лудо Де Роси, който до последната секунда на всеки двубой се бори. А за нас, неутралните фенове на футбола, ни остава да се надяваме, че в момента в юношеския отбор ще видим новия Тоти или Де Роси, който ще вземе щафетата от двете клубни легенди и ще се превърне в новия защитник на ценностите, които възпитава този велик отбор.

 

Comments

comments

%d блогъра харесват това: