Несломимият Ники Лауда!

Вчера сутринта спортната общественост в целия свят научи тъжна новина. Големият пилот от формула 1 Ники Лауда се спомина на 70-годишна възраст. Преди 2 месеца той претърпя белодробна трансплантация, като след усложнение, той почина.

Но името на австрийският пилот дълго време ще се помни не само от почитателите на формула 1, но и от всеки, който поне за кратко се е докоснал до митичната фигура на австрийския пилот.

Определено неговото име се свързва с бруталната катастрофа на Нюрбургринг през 1976 г. В едно от най-скандалните състезания, в което Лауда на няколко пъти предупреждава за опасностите, които крие трасето, той катастрофира. Болидът му пламва, като той е изваден от него почти целия обгорен.

Тогава Лауда получава изгаряния трета степен, като мнозина го отписват да се възстанови за нормален начин на живот, камоли да се върне на пистата.

Той получава и тежки възпаления на белите дробове, получени след вдишването на токсични газове по време на пожара в болида.

Завръщането след… 40 дни

За един пилот състезанията и високите скорости са всичко. Но след катастрофа, които едва не коства живота, всеки би се замислил дали да се завърне към този опасен спорт. Но не така стоят нещата при Ники Лауда.

Той седи в болничното легло и наблюдава битките във формула 1. Австриецът се завръща в болида само 40! дни след тежката катастрофа на Нюрбургринг.

Той постига нещо невиждано. Лауда финишира на четвърто място в състезанието за Голямата награда на Италия. В края на състезанието раните отново се отварят, като превръзките, които ги предпазват, целите са попити с кръв.

Мнозина определят това като един от най-смелите моменти в историята на моторните спортове, ако не в историята на целия спорт като цяло. Само 40 дни след кошмарна катастрофа, Лауда се завръща в тесния болид и отново препуска с над 200 километра в час по опасната писта Монца.

Преди казвах, че преборих страха си бързо. Това беше лъжа. Но щеше да е глупаво да покажа на конкурентите слабостта си. На Монца бях изпълнен със страх“, споделя по-късно Лауда спомените от първото си състезание след инцидента.

Лауда се състезава в онзи уикенд на Монца защото е смятал, че това е най-доброто лекарство за неговите рани – телесни и духовни. „Да лежа в леглото и да си мисля за Нюрбургринг щеше да ме довърши“, отсича австриецът след състезанието в Италия.

Многото предупреждения от страна на Ники Лауда

Но да се върнем отново на инцидента. В началото на статията споменахме, че австриецът неколкократно предупреждава, че състезанието е опасно.

Започва се с пистата, която се намира на около 20 километра от най-близката болница. Пътят до пистата е планински, което го прави още по-труден за бързо достигане. Така Лауда заявява, че пострадал пилот ще получи бавно необходимата помощ, а това може да бъде пагубно.

Също така в дните на тренировки и квалификацията много от пилотите губят управлението върху болида. Така стават няколко катастрофи. Отново Лауда води пилотите, които не искат да рискуват твърде много и се опитват да бойкотират състезанието.

Но все пак старт има, а Лауда води люта битка за титлата с британския пилот Джеймс Хънт. Австриецът застава на старта, като незнайно защо, губи контрол върху болида си. Той се блъска в огражданията при висока скорост и болидът му избухва в пламъци.

Ники Лауда

Всички опасения преди това състезание на Лауда се сбъдват. Той е заклещен в горящия болид, но в съзнание да усети всичката болка, причинена му от огъня. Той е измъкнат от други пилоти, което в крайна сметка спасява живота му.

Австриецът носи белезите от тази катастрофа до края на живота си. Тези белези не се изразяват само в почти липсващото му ухо и изгарянията по тялото. Те се крият и в спомените от този кошмарен миг.

Повишеният интерес към формула 1

В години, в които интернет и социалните мрежи са били далеч от днешната водеща позиция, формула 1 също е бил далеч от комерсиализма, който днес е настанен в този спорт.

Лауда е водещият пилот на Ферари, но неговият голям съперник Джеймс Хънт е по-привлекателен за медии и рекламодатели със своята бунтарска визия.

Именно между двамата се води голямата битка за световната титла. Година по-рано Лауда печели първата си световна титла, като се е устремил към втора поредна

Катастрофата спира устрема му, като Хънт става големият претендент. Именно завръщането на Лауда на пистата довежда рекордна аудитория на старт от формула 1. А съперничеството между двамата е увековечено в невероятния филм „С пълна газ“.

С пълна газ

Драматичният завършек на сезона

Лауда и Хънт водят битка до края на сезона. При последния старт в Япония, австриецът води с 3 точки. В деня на състезанието се излива проливен дъжд. Лауда отново настоява, че състезанието е твърде опасно да се проведе.

От Ферари правят всичко възможно да успокоят Лауда, но той се притеснява за живота си. След само 2 обиколки на пистата, австриецът спира и казва, че е твърде опасно да се състезава.

По-късно той заявява, че съжалява за това свое решение. Лауда е принуден до края на състезанието да гледа битката на Джеймс Хънт. Британецът успява да завърши на трето място в едно опасно и динамично състезание. Така Хънт печели Световната титла със само 1 точка преднина. Интересно е да споменем, че Хънт и Лауда всъщност са много добри приятели.

Лауда успя да спечели още 2 световни титли след инцидента, а общо победите му в стартове са 24.

Хънт - Лауда

Следващите години той бе близо до формула 1

След отказването си от спорта, Лауда продължи да е близо до формула 1. През 1993 г. получава консултантска позиция във Ферари. В началото на новия век австриецът създава и авиолиния, която се превръща в една от най-популярните в Западна Европа.

През 2012 г. Лауда е назначен за консултант и в Мерцедес. Това е моментът, в който Люис Хамилтън се присъединява към „сребърните стрели“ на мястото на не кой да е, а Михаел Шумахер.

През 2013 г. австриецът дори става акционер в отбора на „сребърните стрели“. До миналата година той работеше в Мерцедес. През лятото той бе диагностициран с масивна инфекция в белите дробове, като се наложи трансплантация. Тогава той сподели в социалните мрежи, че се възстановява добре и се очаква скоро да се върне на работа.

В началото на годината неговото здраве отново се влошава. Той отново е в болницата, като се опитват да спасят белите му дробове. Битката продължи почти половин година, но този път той загуби и напусна този свят.

 

 

%d блогъра харесват това: