8 промени в правилата на Висшата лига следващия сезон

Измина повече от седмица от края на сезона във Висшата лига. Отборите вече са насочили своите мисли към следващата кампания. Официално е отворен и трансферният прозорец. Но освен на трансферния пазар, тимовете от най-гледаното футболно първенство трябва да обърнат внимание и на осемте важни промени в правилата на двубоите от лигата.

Ние ще ви ги представим на кратко, както и по какъв начин те ще променят футбола в Англия.

Промените във Висшата лига

Смените

В момента е популярно в края на двубоите мениджърите да правят смени, за да бавят времето. Футболистът, който трябва да бъде заменен, отива възможно най-далеч от мястото за смяна. Той се поздравява със съотборници, съдия, публика преди да излезе. Това забавя двубоя и го накъсва.

Вече футболистите ще трябва да напуснат терена от най-близката до него странична линия. Но това може да е опасно. Футболистът трябва да обиколи извън терена, за да стигне до резервната скамейка. Така той ще мине много близо до феновете, които може да го провокират.

След случая с Ерик Кантона, който ритна фен на Кристъл Палас, футболистите напускат терена при червен картон директно през него към тунела, а не извън него, където може да стане инцидент. Не е изключено до подобен инцидент да се случи и при новите правила за смяна.

Стените при преките свободни удари

В момента при нареждането на стена е позволено футболист от противниковия отбор да се вклини в нея. Неговата цел е да я раздели така, че топката да мине в пролуката и да затрудни вратаря.

При новите правила при поставянето на 3 или повече футболисти на стената, то футболисти от противниковия отбор нямат право да са в близост до нея.

Това може да промени много това статично положение. В момента сме свикнали да има редовно удари към вратата. Но помощта от футболиста в стената е голяма. Той я размества, пречи на някой футболист да скочи, прави дупка. При добре подредена стена, то става по-трудно тя да бъде преодоляна.

Възможно е да наблюдаваме по-малко изстрели към вратата. Вместо това играчите може да пробват заучено положение. Така атакуващият тим може да има предимство в наказателното поле, тъй като защитаващият се отбор е вложил повече усилия в подреждането на стената.

Пряк свободен удар

Спорна топка

Този рядък, но интересен феномен във футбола вече няма да съществува, поне в Шампионската лига. Спорната топка се дава, когато съдията спре топката, а нито един от двата тима не е имал трайно притежание на топката преди това.

Тогава двама футболисти от противниковите отбори застават един срещу друг на около 30 сантиметра един от друг. Съдията пуска топката и те влизат в спор кой да я вземе. Колкото и рядко това да се случва, то носи със себе си магията на битката между футболистите.

При новите правила няма да има спорна топка. При спиране на играта от съдията, то тя ще се връща на отбора, чийто футболист последно е докоснал топката.

Поведението на вратарите при дузпа

Тука промените са значителни. Според новите правила вратарят няма да има право да се движи преди изпълнението на дузпа. В момента често стражите по този начин се опитват да разконцентрират изпълнителя на дузпа.

Също така те няма да имат право да докосват гредата, нито да стоят зад голлинията. Те трябва задължително поне с единия крак да са стъпили върху голллинията.

Според много специалисти това дава допълнително предимство на изпълняващия дузпата. В момента вратарите често правят залъгващо движение на коя страна ще се хвърлят и после избират другата посока.

Според новото правило отново се ограничава излизането на вратарите на метър или два напред при изпълнение на дузпа. Така шансът тя да бъде спасена се свежда до слаб удар от страна на биещия дузпата.

Дузпа

Подновяването на играта при аут

Това е може би най-интересната промяна в правилата. В момента вратарите, които решат да пуснат късо изпълнение след аут, трябва да подадат на играч извън наказателното поле. Понякога при дълбока преса от противниковия отбор, защитникът решава да влезе в наказателното поле.

При сегашните правила това води до пребиване на аута. Но от следващия сезон играта автоматично веднага ще се подновява. Така защитниците няма да могат да хитруват и ще трябва да продължат да играят.

Докосване до топката с ръка

Това не е особено голяма промяна. И в момента съдиите наказват играта с ръка. Но сега има тълкуване на играта. Тоест, ако съдията сметне, че не ръката докосва топката, а топката – ръката, то той може да прецени да не спре играта.

Новото тук е, че съдията ще санкционира всяка игра с ръка, която е довела да отбелязване на гол или е била ключова към отбелязване на попадение.

Радването след гол

Всички знаем, че ако футболист отбележи гол и се зарадва агресивно или като свали тениската си, той получава наказание жълт картон. Но какъв е казусът с отменените голове. Според новото правило във Висшата лига, ако футболист отбележи и се радва от гола непристойно, той ще получи картон, дори и попадението след това да не бъде зачетено.

А защо е направена тази промяна. Очаква се от новия сезон да има повече отменени голове. Защо? Защото във висшата лига се въвежда …

… ВАР

Това е най-голямата промяна във Висшата лига следващия сезон. Английският шампионат остана единственият от топ първенствата на Европа, който все още не е въвел ВАР. От следващия сезон видео асистентите ще помагат на реферите при спорни положения.

През тази кампания на няколко двубоя, както в турнирите за купите, ВАР бе тестван. Със сигурност това ще накъса играта, но ще се намалят до минимум грешките при отсъждания на ситуации. Най-често това се случва при засада или отсъждане на дузпа.

%d блогъра харесват това: